Αδελφοί Βιβαλντι και Λαντσελοτο Μαλοτσελο

Οι Γενουάτες επιχειρούν να βρουν τον Θαλάσσιο Δρόμο προς την Ινδία

     Τον 13ο αιώνα, η Δημοκρατία της Γένοβας ήταν μία από τις Ναυτικές Δημοκρατίες  που κυριαρχούσαν στην Μεσόγειο με σημαντικότερη ανταγωνίστρια την Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας. Οι δύο αυτές πόλεις, είχαν δημιουργήσει αποικίες, σε διάφορα σημεία της Μεσογείου, καθιστώντας τες έτσι σε σημαντικές οικονομικές δυνάμεις. Οι μουσουλμανικές χώρες, τότε, είχαν εξαπλωθεί σε όλη την μέση ανατολή και τις βόρειες ακτές της Αφρικής, φτάνοντας μέχρι και την Ιβηρική χερσόνησο, ενώ οι Οθωμανοί  είχαν αρχίσει να εξαπλώνονται προς την Μικρά Ασία. Αυτό, είχε ως συνέπεια, το εμπόριο από τις Ασιατικές χώρες, να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εχθρικές μουσουλμανικές χώρες. Οι Γενουάτες, είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο της έχθρας αυτής, διότι από το λιμάνι τους αναχωρούσαν τα πλοία που συμμετείχαν στις σταυροφορίες.

  Δύο αδέλφια, ο Βαντίνο και ο Ουγκολίνο Βιβάλντι, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν την εμπορική εξάρτηση των μουσουλμανικών χωρών, αποφάσισαν να πλεύσουν για πρώτη φορά προς τον Ατλαντικό Ωκεανό και, περιπλέοντας τις άγνωστες ακτές της Αφρικής, να βρουν τον θαλάσσιο δρόμο προς την Ινδία. Με δύο καλά εξοπλισμένες γαλέρες και 300 ναύτες, απέπλευσαν από την Γένοβα, τον Μάιο του 1291.

   Μην έχοντας φτάσει ακόμα η πυξίδα στην Ευρώπη, οι δύο Γενουάτες θαλασσοπόροι, προκειμένου να μην χαθούν στον Ατλαντικό Ωκεανό, έπλεαν κοντά στις ακτές της Αφρικής. Οι δύο γαλέρες, πέρασαν τον Πορθμό του Γιβραλτάρ και συνέχισαν κατά μήκος των ακτών του Μαρόκου. Από εκεί και πέρα, τα ίχνη τους χάνονται και για την τύχη τους, μόνο εικασίες μπορούσαν να γίνουν. Η πιο ρεαλιστική εκδοχή, είναι να προσαράξανε στην άμπωτη κάποιας εκβολής ενός μεγάλου ποταμού (πιθανότατα του Σενεγάλη) και να δέχθηκαν επίθεση από Ιθαγενείς. 

  Έπειτα από μερικά χρόνια, το 1312, ένας ακόμα Γενουάτης, ο Λαντσελότο Μαλοτσέλο , επιχείρησε να κάνει το ίδιο ταξίδι για τον ίδιο σκοπό αλλά και για να βρει τυχών ίχνη των Αδελφών Βιβάλντι. Ο Μαλοτσέλο, ακολούθησε την ίδια κατεύθυνση που είχαν ακολουθήσει οι Βιβάλντι. Τελικά, έφτασε μέχρι τα Κανάρια Νησιά, ανακαλύπτοντας το πρώτο νησί στο οποίο έδωσε το όνομα «Νησί του Λανσελότο Μαλοτσέλο». Το νησί αυτό είναι το Λανθαρότε. Ο Μαλοτσέλο, έμεινε εκεί για τα επόμενα είκοσι χρόνια κυριαρχώντας στους Ιθαγενείς, Γουάντσε. Μέχρι που οι Γκουάντσε εξεγέρθηκαν και τον ανάγκασαν να το εγκαταλείψει το νησί. Από τότε, δεν γνωρίζουμε τίποτα περισσότερο για την τύχη του. Εκείνη την περίοδο, ο Φλωρεντίνος Αντζιολίνο ντελ Τέγγια και ο Γενουάτης Νικολόζο ντα Ρέκο, για λογαριασμό του Πορτογάλου Βασιλιά Αλφόνσο του Τετάρτου, είχαν φτάσει στα Κανάρια Νησιά, κατά την διάρκεια μίας εξερευνητικής αποστολής. Είναι πιθανό, ο Μαλοτσέλο να έφυγε μαζί τους για την Πορτογαλία. 

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: