Ο Χάρτης του Βαλτζιμίλερ

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Χάρτης που περιλαμβάνει την Αμερική

Στις 24 Απριλίου του 1507, ο χαρτογράφος Μάρτιν Βαλτζιμίλερ, εκδίδει έναν δωδεκάφυλλο παγκόσμιο χάρτη, ο οποίος σήμερα είναι γνωστός και ως «Το Πιστοποιητικό Γέννησης της Αμερικής», διότι είναι ο πρώτος χάρτης στον οποίο απεικονίζεται η νέο-ανακαλυφθεισα τότε Αμερική.
 
   Ο χάρτης αυτός κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις περιγραφές του Πτολεμαίου, με επιπρόσθετες τις περιγραφές από τις πρόσφατες γεωγραφικές ανακαλύψεις, κυρίως του Αμέριγκο Βεσπούτσι αλλά και άλλων εξερευνητών. Το 1501, ο Βεσπούτσι, εξερευνώντας τις ακτές τις Αμερικής από το 1497 μέχρι και το 1504, ήταν ο πρώτος που διατύπωσε πως ο Κολόμβος δεν είχε φτάσει στην Ασία όπως όλοι πίστευαν μέχρι τότε, αλλά σε έναν νέο κόσμο. Με βάση τις περιγραφές από τις εξερευνήσεις του Βεσπούτσι, ο Βαλτζιμίλερ, σχεδίασε τις ανατολικές ακτές της νέα ηπείρου που είχαν ανακαλυφθεί. Ο Βαλτζιμίλερ όμως, είναι εκείνος που ονομάτισε πρώτος την νέα ήπειρο ως Αμερική, χαράσσοντας το όνομα «America» στο νότιο μέρος της ενδοχώρας, της νέα ηπείρου. Αν και στους επόμενους χάρτες του αντικατέστησε την ονομασία «America» με την περιγραφή «Terra Incognita» (που σημαίνει «άγνωστη γη»), εκείνος ο χάρτης είχε γίνει ήδη τόσο γνωστός που το πρώτο όνομα καθιερώθηκε ως το όνομα της νέας ηπείρου.
 
  Ένα ερώτημα που μπορεί να γεννάται σε αυτόν τον χάρτη, είναι πώς ο Βαλτζιμίλερ γνώριζε για τον Ειρηνικό Ωκεανό πριν την ανακάλυψη του; Υπάρχει απάντηση και είναι απλή. Από την στιγμή που οι νέο-ανακαλυφθείσες ακτές δεν ήταν μέρος της Ασίας αλλά μέρος μιας νέας ηπείρου, αυτή η ήπειρος θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να διαχωρίζεται από την Ασία. Έτσι, ο χαρτογράφος σχεδίασε αφηρημένα και τις δυτικές ακτές της Αμερικής για να πλαισιωθεί σχηματικά η ήπειρος και συνεπώς, έμεινε ένα κενό μεταξύ της Αμερικής και της Ασίας, που δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο εκτός από θάλασσα. Άλλωστε, όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε, οι ακτές και τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, είναι σχεδιασμένα σχεδόν στην τύχη. Το νότιο κομμάτι της Αμερικής, ο Βαλτζιμίλερ, το σταματά με το εσωτερικό περίγραμμα του χάρτη χωρίς να παρουσιάζει αν η στεριά συνεχίζεται ή όχι. Αυτό, είναι λογικό καθώς οι ευρωπαίοι δεν είχαν φτάσει πιο νότια για να γνωρίζουν τι υπάρχει ενώ βόρεια φαίνεται ένα θαλάσσιο πέρασμα προς τον Ειρηνικό αλλά και αυτό, χάριν εικασίας. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο στον χάρτη, είναι το θαλάσσιο πέρασμα που σχεδιάστηκε νότια της Αφρικής και μάλιστα «εκτοπίζοντας» το εσωτερικό περίγραμμα, ως ένα από τα νέα γεωγραφικά στοιχεία της εποχής αφού πριν λίγα χρόνια, ο Βάσκο ντα Γκάμα, ανέτρεψε στην πράξη την θεωρία του Πτολεμαίου που ήθελε την Αφρική να συνδέετε νότια με μια μεγάλη άγνωστη γη.
 
  Οι διαστάσεις του χάρτη με τα δώδεκα φύλλα ενωμένα (χωρίς τα λευκά περιγράμματα) είναι 1,28 μέτρα κατά μήκος και 2,33 κατά πλάτος. Το 2003, η Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου κατέβαλε το ποσό των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων για να αποκτήσει το μοναδικό αυθεντικό αντίτυπο από έναν Γερμανό αριστοκράτη.
 
Η πρώτη αναγραφή του ονόματος «Αμερική» σε χάρτη.
 
Η ακτές της Νότιας Αφρικής
 
Το πάνω μέρος του χάρτη, υπάρχουν δύο μικρότεροι, διαχωρίζοντας τον Παλιό Κόσμο με τον Νέο Κόσμο.
Εδώ, βλέπουμε τον Παλιό Κόσμο υπό το βλέμμα του Πτολεμαίου. 
 
Εδώ, βλέπουμε τον Νέο Κόσμο, υπό το βλέμμα του Αμέριγκο Βεσπούτσι. 
 
Και για το τέλος, η Ελλάδα, η Μικρά Ασία και η Κύπρος, όπως απεικονίζονται στον ακριβότερο χάρτη του κόσμου.

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: