Σάντα Μαρία

Το Πλοίο του Κολόμβου

  Το πλοίο Σάντα Μαρία, ήταν το πλοίο με το οποίο ο Κολόμβος έφτασε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1492, συνοδευόμενο από τα δύο μικρότερα πλοία Πίντα και Νίνια. Τι γνωρίζουμε σήμερα για το Σάντα Μαρία; Πόσο μεγάλο ήταν και ποιο ήταν το τελευταίο του ταξίδι; 
 
 Το Σάντα Μαρία, ήταν ένα ξύλινο εμπορικό πλοίο, τύπου καραβέλα, το οποίο έπλευσε για πρώτη φορά, 32 χρόνια πριν το ταξίδι του Κολόμβου, το 1460, πραγματοποιώντας ταξίδια στην Μεσόγειο. 
 
Το πραγματικό όνομα του πλοίου, ήταν “Santa Maria de la Inmaculada Concepcion” που σημαίνει “Παναγία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου”. 
 
Το μήκος του ήταν μόλις 19 μέτρα. Δηλαδή, περίπου όσο το μήκος ενός γηπέδου βόλεϊ ή όσο το μήκος ενός βαγονιού τρένου. 
 
Το πλήρωμα του κατά το πρώτο ταξίδι στην Αμερική, αριθμούσε 40 άτομα μαζί με τον Κολόμβο. 
 
Το πλάτος του ήταν στα πέντε μέτρα και το βύθισμα του στα τρία ενώ το εκτόπισμα του υπολογίζεται πως ήταν στους 150 τόνους. 
 
Η πρόωση του, όπως όλα τα πλοία του είδους του, γινόταν με τον άνεμο, φέροντας τρία ιστία με πανιά. Ως βαρύτερο όμως σε σχέση με το Πίντα και το Νίνια, ήταν το πιο αργό της αποστολής. 
 
Το πρώτο ταξίδι του πλοίου στην Αμερική, έμελλε να είναι και το τελευταίο. Όταν ο Κολόμβος, ξεκίνησε να επιστρέψει προς την Ισπανία, έχοντας μείνει για μέρες ξάγρυπνος, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων του 1492, αποκοιμήθηκε και άφησε τον πηδαλιούχο μόνο στο τιμόνι. Ο πηδαλιούχος, βλέποντας πως ο καιρός ήταν ήρεμος, έπεσε και εκείνος να κοιμηθεί και άφησε στο τιμόνι έναν καμαρότο. Τα ρεύματα όμως, παρέσυραν το πλοίο ώστε εκείνο να προσαράξει στις βόρειες ακτές της Αϊτής και να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές στα ύφαλα του. 
 
Την επόμενη μέρα, ο Κολόμβος, διέταξε να ξηλώσουν τα ξύλα του Σάντα Μαρία και με αυτά να χτιστεί ένα φρούριο το οποίο και ονόμασε Ναβιδάδ (Χριστούγεννα) λόγω της ημέρας. 
 
   Σήμερα, το μόνο που σώζεται από το Σάντα Μαρία, είναι η μία άγκυρα του πλοίου η οποία εκτίθεται στο Μουσείο του Εθνικού Πάνθεου της Αϊτής. 
 

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: