Ινγκόλφουρ Άρναρσον

Η Aποίκηση της Ισλανδίας

  Ο Ίνγκολφρ Άρναρσον ήταν ένας Βίκινγκ που ζούσε στην Νορβηγία. Έχοντας ακούσει για το ακατοίκητο μέχρι τότε νησί της Ισλανδίας, αποφάσισε μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό του Γιόρλεϊφρ Χρόντμαρσον να πάει μέχρι εκεί και να το εξερευνήσει. Ο Ινγκόλφουρ και ο Γιόρλεϊφρ, έφτασαν στην Ισλανδία και έμειναν εκεί για έναν χειμώνα, εξερευνώντας το νησί. Αφού διαπίστωσαν πως το νησί μπορούσε να κατοικηθεί,  επέστρεψαν στην Νορβηγία ώστε να οργανώσουν το ταξίδι του αποικισμού.


   Το 871, Ο Ινγκόλφουρ με τον Γιόρλεϊφρ και μια ομάδα Κελτών που είχαν ως σκλάβους, έπλευσαν προς την Ισλανδία περνώντας από τα νησιά Σέτλαντ, και τα νησιά Φερόε. Κατά την παράδοση των Βίκινγκς κάθε αρχηγός οικογενείας, έφερε μαζί του έναν μεγάλο ξύλινο σκαλιστό πυλώνα όπου στην κορυφή του υπήρχαν σκαλισμένα σύμβολα που είχαν να κάνουν κυρίως με τους Θεούς που πίστευε ο κάθε αρχηγός πως τον προστάτευαν. Αντικρίζοντας για πρώτη φορά τις ακτές της Ισλανδίας, ο Ινγκόλφουρ, έδωσε διαταγή να ριχτούν στην θάλασσα οι δύο ξύλινοι πυλώνες. Ο δικός του και του ετεροθαλή αδελφού του. Με αυτό τον τρόπο, άφησε τους Θεούς να ορίσουν  για το που θα χτιστεί ο πρώτος οικισμός του νησιού ο οποίος θα ήταν στην ακτή που τα κύματα θα έβγαζαν τους πυλώνες. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, ο Ινγκόλφουρ αποβιβάστηκε σε μία ακτή νοτιοανατολικά του νησιού η οποία σήμερα φέρει το όνομα Ινγκολφσόφδι. Εκεί, αφού μοίρασαν με τον Γιόρλεϊφρ αποίκους και δούλους, χωρίστηκαν ώστε να εγκατασταθούν σε δύο διαφορετικές περιοχές και να τις εξερευνήσουν.

Στιγμιότυπο 2019-04-21, 10.11.07 πμ
Το ακρωτήριο του Ινγκολφσόδι. Εκεί που
αποβιβάστηκαν οι πρώτοι άποικοι της Ισλανδίας.

  Ο Γιόρλεϊφ, εγκαταστάθηκε κάπου δυτικότερα από εκεί που κατέπλευσαν. Η κακομεταχείριση κατά των  σκλάβων του όμως θα του αποβεί μοιραία. Όταν ήρθε η άνοιξη, τους διέταξε να οργώσουν και να σπείρουν την γη με το μοναδικό βόδι που είχαν μαζί τους. Ένας από τους σκλάβους, ο Ντούφθακουρ, σκότωσε το βόδι και αφού το έκρυψε, είπε στον Γιόρλεϊφ πως μία αρκούδα που ήρθε από το δάσος, το σκότωσε και το πήρε μαζί της. Ο Γιόρλεϊφ, έστειλε τους φρουρούς του, να εξαπλωθούν στο δάσος ώστε να βρουν και να σκοτώσουν την αρκούδα. Εκεί όμως, τους περίμεναν οι σκλάβοι οι οποίοι, αιφνιδιάζοντας τους, τους επιτέθηκαν και τους σκότωσαν όλους. Στην συνέχεια, πήγαν στο κατάλυμα του Γιόρλεϊφ. Αφού σκότωσαν και τον ίδιο πήραν το πλοίο του και κατέφυγαν στα κοντινά νησιά, που σήμερα ονομάζονται Γουέστμαν 

Στιγμιότυπο 2019-04-21, 10.11.20 πμ
Το αρχιπέλαγος Γουέστμαν

  Εν τω μεταξύ, ο Ινγκόλφουρ είχε στείλει δύο σκλάβους να ψάξουν στις ακτές για τους ξύλινους πυλώνες. Εκείνοι, περνώντας από τον οικισμό του Γιόρλεϊφ, είδαν τι συνέβη και αμέσως πήγαν να ειδοποιήσουν τον Ινγκόλφουρ. Ο Ινγκόλφουρ, οργισμένος,  πήρε τους άνδρες του και άρχισε να ψάχνει για τους δολοφόνους του ετεροθαλή αδελφού του. Φτάνοντας στην ακτή που ο αδελφός του είχε αφήσει το πλοίο του, βλέποντας πως λείπει, κατάλαβε πως είχαν καταφύγει προς τα νησιά Γουέστμαν και κατευθύνθηκε εκεί. Όι σκλάβοι, βλέποντας το πλοίο του Ίνγκολφρ να πλησιάζει, έψαχναν πανικόβλητοι τρόπο να διαφύγουν ενώ ο αρχηγός τους Ντούφθακουρ, αυτοκτόνησε πηδώντας από έναν γκρεμό. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ινγκόλφουρ  με το που έφτασε στο νησί, τους σκότωσε όλους.

Στιγμιότυπο 2019-04-21, 10.11.30 πμ
Η άφιξη του Άρναρσον εκεί που σήμερα
βρίσκεται το Ρέικιαβικ.

  Έχοντας περάσει ήδη τρία χρόνια, ο Ινγκόλφουρ συνέχιζε να ψάχνει για τους ξύλινους πυλώνες. Τελικά τους βρήκε σε έναν κόλπο όπου βλέποντας τους ατμούς των ιαματικών πηγών που υπήρχαν εκεί ως καπνούς, ονόμασε την περιοχή «Κόλπο του Καπνού» και εκεί το 874 άρχισε να χτίζει τον πρώτο οικισμό του νησιού ο οποίος  σήμερα, ως πόλη πλέον, διατηρεί το ίδιο όνομα που στα Ισλανδικά είναι «Ρέικιαβικ» και είναι η πρωτεύουσα της Ισλανδίας. 

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: