Ο Παγκόσμιος Χάρτης του Ορτέλιου

   Ο Αβραάμ Ορτέλιος, ήταν Φλαμανδός γεωγράφος και χαρτογράφος ο οποίος έζησε τον 16ο αιώνα. Το 1570, έκδωσε  τον πρώτο του χάρτη, ο οποίος ήταν παγκόσμιος, με τίτλο Typus Orbis Terrarum. 
 
Το μοναδικό του αντίγραφο σήμερα σώζεται στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Βασιλείας. 
 
Όπως θα παρατηρήσετε, σε πολλά σημεία του χάρτη η απεικόνιση των ηπείρων διαφέρει αρκετά από την πραγματικότητα. Αν εξαιρέσουμε τις ηπείρους της Ευρώπης της Αφρικής και της Ασίας όπου υπάρχει μια σχετική ακρίβεια η, νεοανακαλυφθείσα τότε, Αμερικανική ήπειρος είναι κατά πολύ παραμορφωμένη τόσο στο βόρειο τμήμα της, όσο και στο νότιο καθώς οι περιοχές αυτές, δεν είχαν εξερευνηθεί ακόμα (τουλάχιστον, όχι τόσο ώστε συλλεχθούν αρκετά γεωγραφικά στοιχεία). 
 
  Η Αυστραλία δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμη και το νησί που φαίνεται στην αριστερή άκρη του χάρτη, είναι μια αφηρημένη – θα μπορούσαμε να πούμε –  απεικόνιση της Νέας Γουινέας καθώς μέχρι τότε είχαν ανακαλυφθεί αρχικά από τους Πορτογάλους και έπειτα από τους Ισπανούς, μόνο οι βόρειες ακτές του νησιού. Έτσι, ο Ορτέλιος, συμπλήρωσε τις άγνωστες ακτές του σχεδιάζοντας τες στην τύχη. 
 
Η μεγάλη στεριά που εκτείνεται σε όλο το νότιο τμήμα του χάρτη, δεν υποδηλώνει σε καμία περίπτωση κάποια πρόωρη  ανακάλυψη της Ανταρκτικής αλλά είναι η υποθετική Νότια Άγνωστη Γη (Terra Australis) όπως την είχε φανταστεί ο χαρτογράφος. Το ότι η Νότια Γη σχεδιάστηκε εκεί που στην πραγματικότητα βρίσκεται η Ανταρκτική, ήταν καθαρά σύμπτωση. Μάλιστα, πριν εξερευνηθούν οι νότιες ακτές του Πορθμού του Μαγγελάνου, υπήρχε η πεποίθηση πως ήταν μέρος της Νότιας Γης ενώ στην πραγματικότητα είναι η Γη του Πυρός.
 
  Στον Βόρειο Πόλο, έχει σχεδιαστεί μια άλλη υποθετική στεριά η οποία βέβαια δεν έχει ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα καθώς στον Βόρειο Πόλο, δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από θάλασσα σε κατάσταση παγετού.

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: