Χουάν Ντιάζ δε Σολίς

Η Ανακάλυψη του Ρίο δε λα Πλάτα

   Το καλοκαίρι του 1499, επιστρέφουν στην Λισσαβόνα οι καραβέλες από το πρώτο ταξίδι του Βάσκο ντα Γκάμα, αναγγέλλοντας την ανακάλυψη του θαλάσσιου δρόμου προς την Ινδία. Ενός δρόμου, που σύντομα άρχισε να αποδίδει σημαντικά κέρδη στους Πορτογάλους έχοντας πλέον μετατοπίσει το εμπορικό κέντρο της Ευρώπης, στην χώρα τους. Από την άλλη μεριά, οι Ισπανοί, εκεί που πίστευαν πως ήταν εκείνοι που είχαν φτάσει πρώτοι στην Ασία το 1492 με το ταξίδι του Κολόμβου, εμφανίζεται ο Αμέριγκο Βεσπούτσι και το 1502 μαθαίνουν πως τελικά οι Πορτογάλοι ήταν οι μόνοι που είχαν φτάσει στην Ασία καθώς οι Ισπανοί είχαν φτάσει σε μία άγνωστη ήπειρο η οποία δεν απέφερε τα κέρδη που απέφερε το εμπόριο της Ασίας. Όμως, ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φερδινάνδος, ήθελε οπωσδήποτε να βρεθεί ένας θαλάσσιος δρόμος προς την Ασία και για τους Ισπανούς ώστε να σπάσει το μονοπώλιο που είχε αρχίσει να δημιουργεί η Πορτογαλία. Για τον λόγο αυτό, τον Μάρτιο του 1508, κάλεσε στο Μπούργκος της Καστίλης τον Επίσκοπο Φονσέκα, τον Αμέριγκο Βεσπούτσι, τον Γιάνιεθ Πινθόν (αδελφό τουν Μαρτίν Πινθόν) και τον Χουάν Ντιάζ δε Σολίς. 
 
  Ο σκοπός της συνάντησης αυτής, ήταν να οργανωθεί μια εξερεύνηση ώστε να βρεθεί μια θαλάσσια δίοδος από τον Νέο Κόσμο (την Αμερική) που θα οδηγούσε τους Ισπανούς στην Ασία. Στον  Γιάνιεθ Πινθόν, ανατέθηκε η εξερεύνηση από στεριάς της νέας ηπείρου και στον Χουάν Ντιάζ δε Σολίς, από θαλάσσης. Στις 29 Ιουνίου του 1508, τα πλοία “Ισαβελίτα” και “Μαγδαλένα”, απέπλευσαν από την Ισπανία και πλέοντας δυτικά, έφτασαν μέχρι τον Άγιο Δομίνικο. Από εκεί, συνέχισαν να πλέουν δυτικά, κατά μήκος των νότιων ακτών της Κούβας, μέχρι που έφτασαν στις ακτές της Κεντικής Αμερικής εκεί που σήμερα βρίσκεται η Νικαράγουα. Από εκεί, ο Πινθόν και ο Ντιάζ δε Σολίς, εξερευνούσαν για σχεδόν ένα χρόνο τις ακτές της Κεντρικής Αμερικής μέχρι και την χερσόνησο του Γιουκατάν για να βρουν το πολυπόθητο πέρασμα. Το πέρασμα όμως δεν βρέθηκε και τον Αύγουστο του 1509, τα πλοία επέστρεψαν στην Ισπανία. Ο Πινθόν έχοντας μεγαλύτερο κύρος ως ένας από τους πλοιάρχους που έφτασαν πρώτοι στην Αμερική μαζί με τον Κολόμβο και απολαμβάνοντας μεγαλύτερο σεβασμό από τους αυλικούς, κατηγόρησε τον Ντιάζ δε Σολίς πως ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την αποτυχία της αποστολής έτσι ώστε να φυλακιστεί. Μετά από δίκη όμως, ο Ντιάζ δε Σολίς αθωώθηκε, αποζημιώθηκε και ορίστηκε Πλοηγός. 

  Καθώς οι Ισπανοί είχαν αρχίσει να εξερευνούν και να κατακτούν την ενδοχώρα της Κεντρικής Αμερικής, ο κονκισταδόρ Βάσκο Νουνιέθ δε Μπαλμπόα, ανακάλυψε τις δυτικές ακτές της Κεντρικής Αμερικής και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε τον Ειρηνικό Ωκεανό το 1513, ονομάζοντας τον Νότια Θάλασσα, μέχρι ο Μαγγελάνος να του δώσει την σημερινή του ονομασία εφτά χρόνια αργότερα. Το νέο, έφτασε σύντομα στην Ισπανία. Πεπεισμένος ο Βασιλιάς Φερδινάνδος πως κάπου εκεί θα υπάρχει κάποιο θαλάσσιο πέρασμα, ανέθεσε και πάλι στον Ντιάζ δε Σολίς να το ανακαλύψει. Η προετοιμασία της αποστολής έγινε με πλήρη μυστικότητα έτσι ώστε να μείνει κρυφή από τους ανταγωνιστές Πορτογάλους, διότι αν ο Ντιάζ δε Σολίς έβρισκε το πέρασμα και έφτανε στην Ασία, ενδεχόμενος να ανακάλυπτε εδάφη πριν από τους Πορτογάλους, που θα ανήκαν στο ημισφαίριο της Πορτογαλίας σύμφωνα με την Συνθήκη της Τορδεσίγιας.
 
   Ο Ντιάζ δε Σολίς, απέπλευσε από το Σανλούκαρ στις 8 του Οκτώβρη του 1515 με τρία πλοία. Κάνοντας μια στάση στην Τενερίφη, τα πλοία έφτασαν ανοιχτά των ακτών της Βραζιλίας τις οποίες δεν προσέγγισαν για να αποφύγουν τα Πορτογαλικά πλοία και συνέχισαν νότια μέχρι που προσέγγισαν την περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Σάντος της Βραζιλίας καθώς πλέον είχαν περάσει στο Ισπανικό ημισφαίριο. Από εκεί, ο Ντιάζ δε Σολίς άρχισε να πλέει νότια και να εξερευνά τις ακτές. Στις αρχές του 1516 ανακάλυψε μια θάλασσα που το νερό της, ήταν γλυκό. Για τον λόγο αυτό, την ονόμασε “Γλυκιά Θάλασσα”. Σύντομα, ανακάλυψε και τον λόγο που το νερό της θάλασσας αυτής είναι γλυκό ο οποίος είναι οι εκβολές τριών μεγάλων ποταμών. Του Παρανά, του Παραγουάη και του Ουρουγουάη. Ο Ντιάζ δε Σολίς μόλις είχε ανακαλύψει το Ρίο δε λα Πλάτα. Αγκυροβόλησε στις ακτές της Ουρουγουάης όπου και κατοχύρωσε τα νέα αυτά εδάφη στο όνομα του Βασιλιά της Ισπανίας. Έπειτα, έπλευσε προς το Ρίο δε λα Πλάτα φτάνοντας στις εκβολές του ποταμού Ουρουγουάη οι οποίες σήμερα είναι μέρος της Αργεντινής. Στις όχθες, είδε κάποιους ιθαγενείς οι οποίοι τους έδειχναν αντικείμενα από χρυσό. Όταν όμως ο Ντιάζ δε Σολίς αποβιβάστηκε στις ακτές μαζί με άλλους εφτά άνδρες για να τους πλησιάσουν, οι ιθαγενείς τους επιτέθηκαν, τους σκότωσαν και τους διαμέλισαν μπροστά στα έντρομα μάτια των ανδρών που είχαν μείνει στα πλοία. 

 
   Μετά το γεγονός αυτό, έχοντας χάσει πλέον τον ηγέτη της αποστολής, τα τρία πλοία αναχώρησαν για την Ισπανία. Το ένα από αυτά, ναυάγησε κοντά στις ακτές της Βραζιλίας. Τα άλλα δύο, έφτασαν στην Σεβίλλη στις 4 Σεπτεμβρίου του 1516. Ο Χουάν Ντιάζ δε Σολίς, μαζί με εφτά άνδρες από το πλήρωμα του, ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που πάτησαν στην Αργεντινή και την ίδια στιγμή οι πρώτοι ευρωπαίοι που σκοτώθηκαν εκεί.  Οι Ισπανοί, δεν κατάφεραν να βρουν το θαλάσσιο πέρασμα προς την Ασία. Πρόσθεσαν όμως ένα σημαντικό γεωγραφικό κομμάτι στις ανακαλύψεις τους το οποίο στην συνέχεια θα αποδειχθεί κομβικό ώστε τα πλοία τους να βρεθούν για πρώτη φορά στο Ειρηνικό Ωκεανό. 

 

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: