Χουάν Πονθέ δε Λεόν

Ο Πρώτος Ευρωπαίος που αποβιβάζεται στο έδαφος των σημερινών Η.Π.Α.

 Ο Χουάν Πονθέ δε Λεόν, γεννήθηκε στο Σαντερβάς δε Κάμπος της περιοχής Λεόν της Ισπανίας – εξού και το “δε Λεόν” – το 1474. Ήταν γόνος ευγενών. Στα δεκαεννιά του χρόνια, συμμετείχε ως εθελοντής στην αποστολή αποίκησης του Νέου Κόσμου κατά το δεύτερο ταξίδι του Κολόμβου, το 1493. Αν και για τα επόμενα χρόνια υπάρχει ένα ιστορικό κενό για την ζωή του Πονθέ δε Λεόν ο οποίος εμφανίζεται και πάλι το 1504 στο νησί της Ισπανιόλα (το νησί που σήμερα μοιράζονται τα κράτη της Αϊτή και της Δομινικανής Δημοκρατίας) υπό την υπηρεσία του Κυβερνήτη του νησιού Νικολάς δε Οβάνδο, πιθανότατα να έμεινε εκεί ως άποικος του νησιού. Τότε, ο Κυβερνήτης, τον έστειλε στην ανατολική πλευρά του νησιού, για να αντιμετωπίσει τους εξεγερμένους ιθαγενείς. Μετά από μια αιματηρή κατάπνιξη της εξέγερσης, ο Πονθέ δε Λεόν ορίστηκε ως Δοιηκιτής της ανατολικής περιοχής του νησιού. Εκεί, από μια άλλη φυλετική ομάδα ιθαγενών, έμαθε για ένα κοντινό νησί το οποίο βρίσκεται στις αντίπερα όχθες όπου εκεί υπάρχει χρυσός. Ο Πονθέ δε Λεόν, το ανέφερε στον Κυβερνήτη της Ισπανιόλα ζητώντας του άδεια να το εξερευνήσει την οποία ο Κυβερνήτης του παραχώρησε. 
   Το 1508, ο Πονθέ δε Λεόν, με ένα πλοίο και 50 οπλίτες, έπλευσε ανατολικά φτάνοντας στο νησί αυτό, το οποίο σήμερα γνωρίζουμε ως Πουέρτο Ρίκο. Στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η πρωτεύουσα του νησιού, Σαν Χουάν, ίδρυσε τον πρώτο οικισμό ο οποίος ήταν το ορμητήριο για την εξερεύνηση του νησιού. Το επόμενο έτος, ο Πονθέ δε Λεόν, επέστρεψε στην Ισπανιόλα για να εφοδιαστεί με προμήθειες και να παρουσιάσει τα πολύτιμα ορυκτά ευρήματα του. Ο Νικολάς δε Οβάνδο, ικανοποιημένος από τη επιτυχία της αποστολής, τον όρισε ως Κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο. Ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φερδινάνδος ο Δεύτερος, μαθαίνοντας για την επιτυχία του Πονθέ δε Λεόν, του έδωσε την εντολή να επεκτείνει την αποίκηση του νησιού με σκοπό να αυξηθεί η εξόρυξη χρυσού. Σύντομα όμως, τον Νικολάς δε Οβάνδο, θα αντικαταστήσει ο γιος του Χριστόφορου Κολόμβου, Διέγο, ο οποίος θα οριστεί ως Αντιβασιλέας των Δυτικών Ινδιών. Μεταξύ του Διέγο και του Πονθέ δε Λεόν, είχαν δημιουργηθεί έντονες πολιτικές διαμάχες, με αποτέλεσμα ο Πονθέ δε Λεόν – αν και είχε αρκετούς υποστηρικτές στο Παλάτι – να αντικατασταθεί χάνοντας το αξίωμα του Κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο, το 1511. Τότε όμως, είχαν αρχίσει να εντείνονται και οι φήμες για ανεξερεύνητα νησιά τα οποία βρίσκονταν βορειοδυτικά της Ισπανιόλα. Ο Βασιλιάς της Ισπανίας, θέλοντας να επιβραβεύσει τον Πονθέ δε Λεόν για τις υπηρεσίες του, του ανέθεσε απευθείας την αποστολή να αναζητήσει τα νησιά αυτά, δίνοντας του το δικαίωμα να πράξει κατά βούληση. 
 
   Στις 4 Μαρτίου του 1513, ο Πονθέ δε Λεόν, απέπλευσε από το Πουέρτο Ρίκο με τρία πλοία, στελεχωμένα με τουλάχιστον 200 άνδρες. Ακολουθώντας βορειοδυτική κατεύθυνση, πλέοντας ανατολικά από τα σημερινά νησιά Μπαχάμες, στις 27 Μαρτίου του 1513, έγινε ο πρώτος γνωστός Ευρωπαίος που αντίκρισε την σημερινή Πολιτεία της Φλόριντα, στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η πόλη του Αγίου Αυγουστίνου, στις ανατολικές ακτές, πιστεύοντας πως ήταν κάποιο νησί. Περιπλέοντας νότια τις ακτές, έφτασε στο νότιο σημείο της χερσονήσου όπου και απομακρύνθηκε εξερευνώντας το Αρχιπέλαγος Κι. Όταν έφτασε στο δυτικότερο νησί του Αρχιπελάγους, Κι Γουέστ, έπλευσε και πάλι βόρεια, προσεγγίζοντας αυτή την φορά τις δυτικές ακτές της Φλόριντα, νομίζοντας πως είχε φτάσει σε κάποιο άλλο νησί. Στις 2 Απριλίου του 1513, αποβιβάστηκε στην ακτή με το πλήρωμα του, ονομάζοντας το νησί “Πάσκουα Φλόριδα” (Pascua Florida) λόγω του ότι η ανακάλυψη έγινε κατά την περίοδο του Πάσχα και των λουλουδιών που βρήκε στην ακτή (από την ισπανική λέξη “flores” που σημαίνει “λουλούδια”). Κατά την εξερεύνηση των ακτών, παρατηρώντας την φορά που είχαν τα αγκυροβολημένα του πλοία, έγινε ο πρώτος που αντιλήφθηκε το Ρεύμα του Κόλπου το οποίο σύντομα τα Ισπανικά πλοία άρχισαν να εκμεταλλεύονται για τα ταξίδια τους από τις Δυτικές Ινδίες προς την Ισπανία. Εξερευνόντας έπειτα και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, στις 21 Ιουνίου του 1513, ανακάλυψε τα σημερινά νησιά Ντράι Τορτούγκας ονομάζοντας τα “Τορτούγας” (“Tortugas” στα Ισπανικά σημαίνει “χελώνες”) λόγω των πολλών θαλάσσιων χελωνών που βρήκε στην περιοχή. Στις 19 Οκτωβρίου του 1513, ο Πονθέ δε Λεόν, επέστρεψε στο Πουέρτο Ρίκο. 
 
 
  Μετά το ταξίδι αυτό, το επόμενο έτος, ο Πονθέ δε Λεόν, επέστρεψε στην Ισπανία όπου ο Βασιλιάς Φερδινάνδος ο Δεύτερος τον υποδέχθηκε με τιμές. Σύντομα, του παραχώρησε έναν στόλο και του ανέθεσε την επόμενη αποστολή. Αυτή ήταν να επιτεθεί και να καθυποτάξει τους ιθαγενείς των Ισπανικών αποικιών οι οποίοι συνεχώς επιτίθεντο στους Ισπανικούς οικισμούς. Κατά το διάστημα αυτό, είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο ταξίδια προς την Φλόριντα όπου απωθήθηκε από τους ιθαγενείς. Δεν είχε όμως σκοπό να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Με δύο πλοία και περίπου 200 άνδρες, στις 20 Φεβρουαρίου του 1521, απέπλευσε από το Πουέρτο Ρίκο για την τελική του προσπάθεια να αποικίσει την Φλόριντα. Όταν οι Ισπανοί έφτασαν εκεί, σύντομα δέχθηκαν επίθεση από τους ιθαγενείς όπου ο Πονθέ δε Λεόν, τραυματίστηκε από βέλος. Έτσι, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να εγκαταλείψουν για ακόμη μια φορά την περιοχή, πλέοντας προς την Κούβα. Εκεί, ο Πονθέ δε Λεόν πέθανε από λοίμωξη που προκλήθηκε από το τραύμα του. 
 
 

   Μετά τον θάνατο του, άρχισε να δημιουργείται μία εκδοχή σχετικά με την εξερεύνηση του Πονθέ δε Λεόν που κατέληξε στην ανακάλυψη της Φλόριντα. Η εκδοχή αυτή έλεγε πως ο Πονθέ δε Λεόν, έκανε αυτό το ταξίδι για να βρει την θρυλική Πηγή της Νεότητας, για την οποία είχε ακούσει από τους ιθαγενείς πως βρίσκεται σε κάποιο νησί βορειοδυτικά του Πουέρτο Ρίκο. Σύμφωνα με τον θρύλο, όποιος έπινε νερό από εκεί, ξαναγινόταν νέος. Το όνομα του Πονθέ δε Λεόν, συνδέεται για πρώτη φορά με την Πηγή της Νεότητας 14 χρόνια μετά τον θάνατο του, το 1535, από τον Ισπανό ιστορικό συγγραφέα Γκονθάλο Φερνάνδεθ δε Οβιέδο. Ο Πονθέ δε Λεόν όμως, στις σημειώσεις του, δεν ανέφερε ποτέ για μια τέτοια πηγή. 
 

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: