Ταξίδι στην Ιστορία των Εξερευνήσεων και των Ανακαλύψεων
Ο κινεζικός πολιτισμός, αδιαμφισβήτητα, είναι ένας από τους σπουδαιότερους που έχει αναδειχθεί στην ιστορία. Αν και η Κινέζοι ήταν πάντα μια ισχυρή ναυτική δύναμη, το κομμάτι που τους αναλογεί στην ιστορία των ναυτικών ανακαλύψεων, δεν είναι ανάλογο καθώς οι Κινέζοι ήταν ένας λαός που είχε το βλέμμα του στραμμένο προς την ηπειρωτική πλευρά της αχανούς Ασιατικής έκτασης. Η ματαιοδοξία όμως ενός Κινέζου αυτοκράτορα να μείνει αθάνατος οδήγησε στην ανακάλυψη της Ιαπωνίας.
Την εποχή που οι Έλληνες εξέλισσαν σε μεγάλο βαθμό επιστήμες όπως εκείνες της αστρονομίας, της γεωγραφίας, της ναυσιπλοΐας και των μαθηματικών, και με βάση αυτές τις επιστήμες είχαν αρχίσει τις πρώτες εξερευνήσεις αναζητώντας νέους εμπορικούς προορισμούς, ένας άλλος σπουδαίος πολιτισμός είχε ήδη αναπτυχθεί στην ανατολική Ασία. Ο πολιτισμός των Κινέζων. Χιλιάδες χρόνια πριν από τότε, οι Κινέζοι είχαν αναπτύξει τέχνες όπως η κεραμική η γεωργία, αλλά και διάφορες επιστήμες όπως εκείνη της ιατρικής. Η περιοχή της Κίνας, ήταν χωρισμένη σε πολλά αυτόνομα βασίλεια μέχρι που το 221 π.χ. ο Κιν Σι Χουάνγκ κατάφερε να τα ενώσει σε μία αυτοκρατορία, τελειοποιώντας κατά την περίοδο του, το Σινικό Τοίχος. Ο Κιν Σι Χουάνγκ όμως, είχε μία φοβία που του είχε γίνει εμμονή. Τον Θάνατο. Ήθελε να μείνει αθάνατος. Πάνω σε αυτή του την ματαιοδοξία , οι Κινέζοι θα ανακαλύψουν τα νησιά της σημερινής Ιαπωνίας.
Κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού αναψυχής του Αυτοκράτορα στην θάλασσα της Κίνας, η οποία κατά την τότε κοινή αντίληψη ήταν το τέλος του κόσμου, ο Κιν Σι Χουάνγκ, αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Λανγκάια (κοντά στην σημερινή πόλη του Κινγκντάο). Εκεί, τον συνάντησαν κάποιοι άνδρες, οι οποίοι γνωρίζοντας την επιθυμία του Αυτοκράτορα για αθανασία, του είπαν πως κάπου ανοιχτά της θάλασσας υπάρχουν τρία θεϊκά νησιά, στα οποία υπήρχε το ελιξίριο της ζωής, το οποίο όμως θα μπορούσαν να βρουν μόνο παιδιά, λόγω της αγνότητας τους. Ο Κιν Σι Χουάνγκ, ενθουσιασμένος με αυτή την είδηση, ανέθεσε σε έναν από αυτούς τους άνδρες, να αναλάβει την αποστολή αυτή. Αυτός ήταν ο Χσου Φου.
Το 219 π.χ., ο Χσου Φου, απέπλευσε από την Λανγκάια έχοντας μαζί με το πλήρωμα του χιλιάδες παιδιά. Έπλευσε ακτοπλοϊκά προς βόρεια κατεύθυνση, φτάνοντας στην είσοδο του κόλπου Νταλιάν. Συνέχισε το ταξίδι του πλέοντας κατά μήκος των Κορεατικών ακτών μέχρι το σημείο που σήμερα βρίσκεται η πόλη Πουσάν της Νότιας Κορέας. Από εκεί κατευθύνθηκε νοτιοανατολικά, διασχίζοντας κάθετα τον κορεατικό πορθμό, φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Νότιας Ιαπωνίας, στην περιοχή του Κιτακιουσού. Συνέχισε πλέοντας μέσα από τα Ιαπωνικά νησιά, μέχρι την περιοχή που σήμερα βρίσκεται η πόλη της Οσάκα. Η αναζήτηση του ελιξιρίου της ζωής στις Ιαπωνικές ακτές, διήρκησε για χρόνια χωρίς όμως να βρεθεί κάποιο αποτέλεσμα όπως ήταν αναμενόμενο.
![]() |
Το ταξίδι του Χσου Φου |
Το 210 π.χ., ο Αυτοκράτορας Κιν Σι Χουάνγκ επισκέφτηκε και πάλι την Λανγκάια όπου και συνάντησε τον Χσου Φου για να μάθει το αποτέλεσμα της αποστολής. Ο Χσου Φου, φοβούμενος μην τιμωρηθεί για την αποτυχία του, είπε ψέματα πως γύρω από τα θεϊκά αυτά νησιά, υπήρχαν θαλάσσια τέρατα τα οποία τον εμπόδιζαν να τα πλησιάσει και πως έπρεπε να είχε μαζί του και αρκετούς τοξότες για να τα αντιμετωπίσει. Ο Κιν Σι Χουάνγκ, πιστεύοντας τον, τον ξανά έστειλε να ψάξει για το ελιξίριο, αυτή την φορά όμως μαζί με αρκετούς τοξότες, και 3000 παιδιά. Ο Χσου Φου έφυγε και δεν ξανά επέστρεψε ποτέ.
Αν και στην ιστορία αυτή φαίνεται πως ο Χσου Φου πιθανόν να ξεγέλασε τον Αυτοκράτορα, υπάρχει ένα υπόβαθρο που ενδεχομένως δικαιολογεί την φυγή του από την Κίνα τόσο εκείνου όσο και εκείνων που τον ακολούθησαν. Στο πρόσωπο του Αυτοκράτορα, υπήρχε μια έντονη αντιπάθεια από τους Κινέζους η οποία είχε αρχίσει με την δημιουργία της Αυτοκρατορίας, όταν ο Κιν Σι Χουάνγκ, πολέμιος των διδαχών του Κομφούκιου οι οποίες ήταν ευρέως αποδεχτές από τον Κινεζικό λαό, διέταξε να καταστραφεί κάθε σύγγραμμα του σπουδαίου αυτού φιλόσοφου. Το 206 π.Χ. όμως, οι Κινέζοι εξεγέρθηκαν. Ανέτρεψαν τον Κιν Σι Χουανγκ και η Αυτοκρατορία πέρασε στην Δυναστεία των Χαν. Έτσι, εξαλείφθηκε και ο κίνδυνος καταδίωξης του Χσου Φου από τον έκπτωτο πλέον Αυτοκράτορα.
Ο Χσου Φου, ήταν ο πρώτος από τον πολιτισμένο κόσμο που έφτασε στην Ιαπωνία. Εκεί, μετέδωσε στους ιθαγενείς τέχνες και επιστήμες βελτιώνοντας την ζωή τους, έτσι, ώστε στην συνέχεια να δημιουργηθεί ο Ιαπωνικός πολιτισμός.
![]() |
Το άγαλμα του Χσου Φου στην Ιαπωνία |