Μάντοκ

Το Θρυλικό Ταξίδι ενός Ουαλού προς τον άγνωστο Ατλαντικό

   Κατά τις αρχές του 5ου αιώνα, ο Αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Ονώριος, συστρατεύει τις λεγεώνες του στην Ρώμη για να αντιμετωπίσει την απειλή των Βησιγότθων του Αλάριχου οι οποίοι είχαν εισέλθει στην Ιταλική Χερσόνησο. Στο πλαίσιο της συστράτευσης αυτής, οι Ρωμαίοι εγκαταλείπουν τα εδάφη τους στην Μεγάλη Βρετανία και από τους Αγγλοσαξονικούς οικισμούς που είχαν ήδη εξαπλωθεί στην περιοχή, δημιουργούνται τα πρώτα Βασίλεια. Ένα από αυτά, ήταν και το Βασίλειο του Γκούινεντ που βρισκόταν στην Ουαλία, εκεί που σήμερα βρίσκεται η ομώνυμη περιφέρεια της χώρας.  Το 1170, στο Βασίλειο του Γκούινεντ, παθαίνει ο Βασιλιάς Όουεϊν. Με τον θάνατο του, αρχίζει μια έντονη και αιματηρή διαμάχη μεταξύ των δεκαεννέα απογόνων που είχε από τις δύο γυναίκες του και από διάφορες ερωμένες, για το ποιος θα τον διαδεχθεί στον θρόνο αλλά και για την κληρονομιά. Εκεί, αρχίζει και ο θρύλος του Μάντοκ ο οποίος, κατά την Ουαλική παράδοση, ήταν ένας από τους νόθους γιους του Όουεϊν. 
 
   Ο Μάντοκ, απογοητευμένος από αυτή την διαμάχη, αποφάσισε με τον αδελφό του Ρίριντ να εξερευνήσει τον Δυτικό Ωκεανό ώστε να βρει μια νέα γη και να εγκατασταθεί εκεί. Το ίδιο έτος κιόλας, απέπλευσε με δύο πλοία και εκατό συμπατριώτες του από τις ακτές της Ουαλίας, αναζητώντας μια καλύτερη και πιο ειρηνική ζωή. Μετά από κάποιο καιρό, ο Μάντοκ επέστρεψε στην Ουαλία και ανέφερε πως ανακάλυψε μία εύφορη και ακατοίκητη γη παρακινώντας περισσότερους συμπατριώτες του να τον ακολουθήσουν. Αφού προετοίμασε και άλλα πλοία, αναχώρησε από την Ουαλία με περισσότερους αποίκους και από τότε δεν έμαθε ποτέ, κανείς για την τύχη τους. 
 
Η πρώτη γραπτή αναφορά για το ταξίδι του Μάντοκ, εμφανίζεται περίπου τρεις αιώνες αργότερα σε ένα ποίημα του Ουαλού ποιητή, Μάρεντουντ.  Ο θρύλος του Μάντοκ άρχισε να χρησιμοποιείται τον 16ο αιώνα από τους Άγγλους ως επιχείρημα για εδαφικές τους αξιώσεις στον Νέο Κόσμο όπου ακόμα – τότε – μονοπωλούσαν οι Ισπανοί.  Από τότε, οι θεωρίες και η εύρεση ενδείξεων για την άφιξη των Ουαλών στην Αμερική, τέσσερις αιώνες πριν τον Κολόμβο, άρχισαν να πληθαίνουν ακόμα και με αναφορές για φυλές ιθαγενών εμφανώς επηρεασμένες πολιτισμικά από τους Ουαλούς. Οι εικασίες για το σημείο των ακτών της Αμερικής που κατέπλευσε ο Μάντοκ, αρχίζουν από τις ακτές του Καναδά μέχρι και το Μεξικό με δημοφιλέστερη εκείνη που θέλει τους Ουαλούς να έφτασαν στο Μόμπαϊλ της Αλαμπάμα. 
 
   Ποια μπορεί να είναι η πραγματικότητα; Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν ιστορικές αναφορές για την ύπαρξη του Μάντοκ από σύγχρονους του. Αν ποτέ πραγματοποιήθηκε αυτό το ταξίδι, οι Ουαλοί πιθανότατα να ακολούθησαν τον θαλάσσιο δρόμο των Βίκινγκ – των οποίων η ιστορική περίοδος είχε τελειώσει τέσσερα χρόνια πριν με την ήττα τους από τους Αγγλοσάξονες στο Στάμφορντ Μπριτζ – περνώντας από την Ισλανδία, την Γροιλανδία ώστε να φτάσουν στις ακτές του Καναδά. Μια άλλη εκδοχή είναι να έφτασαν μέχρι τα – ακατοίκητα τότε – Νησιά Αζόρες ή τα Νησιά Μαδέρες, κάτι όχι και τόσο πιθανό καθώς οι Πορτογάλοι που έφτασαν εκεί ενάμισι αιώνα αργότερα, ανέφεραν πως τα νησιά ήταν ακατοίκητα. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Ουαλοί, δεν είχαν τότε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν έναν απευθείας πλου από την χώρα τους προς την Αμερική, διότι δεν είχαν την ικανότητα αλλά ούτε την ναυτική τεχνογνωσία για ένα τόσο μακρύ ταξίδι. 
 
   Το ταξίδι του Μάντοκ, είναι χαρακτηρισμένο ως θρύλος, χωρίς κάποια ιστορική υπόσταση, παρόλο που κατά καιρούς διάφοροι ιστορικοί ερευνητές το αναφέρουν ως μία προκολομβιανή άφιξη ευρωπαίων στην Αμερική. Ακόμα όμως και γεγονός να ήταν, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδοθεί ως ανακάλυψη της Αμερικής αφού και μετά τον Μάντοκ, η ήπειρος παρέμενε άγνωστη για τον υπόλοιπο Κόσμο.  

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: