Ο Γάτος του Φλίντερς

Το 1795, το Βρετανικό πλοίο Ρελάιανς μετέφερε στην νεοϊδρυθείσα αποικία του Σίδνεϊ, τον νέο κυβερνήτη Τζον Χάντερ. Σε αυτό το ταξίδι, μέλος του πληρώματος ήταν και ο Μάθιου Φλίντερς ως Δόκιμος Αξιωματικός ο οποίος αργότερα θα κάνει τον πρώτο περίπλου της Αυστραλίας. Το 1797, καθώς ο Φλίντερς άρχιζε τις πρώτες του εξερευνήσεις στην Αυστραλία, ο Τζον Χάντερ έδωσε εντολή στο Ρελάιανς να πλεύσει προς την Βρετανική Αποικία του Ακρωτηρίου της καλής Ελπίδας για να μεταφέρει εφόδια στο Σίδνεϊ. Στο πλοίο, βρισκόταν και μια γάτα η οποία κατά την επιστροφή στο Σίδνεϊ, γέννησε. Τα νεογέννητα της γατιά, σύντομα συνήθισαν να ισορροπούν στο κούνημα του πλοίου και σε αντίθεση με τις περισσότερες γάτες, δεν φοβόνταν το νερό ούτε ένιωθαν άβολα όταν ήταν βρεγμένα. Όταν ο Φλίντερς – ο οποίος είχε επιστρέψει πριν στην Αγγλία όπου και του ανατέθηκε η χαρτογράφηση των ακτών της Αυστραλίας – έφτασε και πάλι στο Σίδνεϊ με το πλοίο Ινβεστιγκέιτορ τον Μάιο του 1802, βρήκε στο λιμάνι αυτά τα γατιά. Από όλα, ξεχώρισε έναν γάτο που ήταν αρκετά χαριτωμένος και τολμηρός. Αυτός, ήταν ο Τριμ. 
 
   Ο Φλίντερς, αφού τον πήρε στο πλοίο του, του έδωσε αυτό το όνομα από τον χαρακτήρα Τριμ του μυθιστορήματος του Λόρενς Στερν  “Η Ζωή και οι Απόψεις του Τρίστραμ Σάντι, Κυρίου από Σόι”, ο οποίος ήταν ο πιστός υπηρέτης του Θείου Τόμπι. Το τρίχωμα του Τριμ, ήταν κυρίως μαύρο και λευκό στο κάτω μέρος των ποδιών, στο μπροστινό μέρος του λαιμού του και στο στήθος του. Ήταν τόσο εξοικειωμένος με την θάλασσα, που πολλές φορές, καθώς το πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι, όταν έπεφτε στην θάλασσα, κολυμπούσε προς το πλοίο και σκαρφάλωνε στο κατάστρωμα από το σχοινί που του πετούσαν οι ναύτες, εντυπωσιάζοντας τόσο τον Φλίντερς όσο και το υπόλοιπο πλήρωμα. Ο Τριμ, είχε γίνει η μασκότ του πλοίου διασκεδάζοντας το πλήρωμα που συνεχώς έπαιζε μαζί του, αλλά και ο αγαπημένος φίλος του Φλίντερς που τον ακολούθησε στον πρώτο περίπλου της Αυστραλίας.  
 
   Μετά τον περίπλου της Αυστραλίας, ο Φλίντερς τον πήρε μαζί του στο ταξίδι επιστροφής του προς την Αγγλία. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού αυτού, το πλοίο του Φλίντερς αντιμετώπισε πρόβλημα διαρροής θάλασσας και έτσι αναγκάστηκε να καταπλεύσει στο νησί του Μαυρίκιου όπου τότε ήταν Γαλλική αποικία. Ο Γάλλος κυβερνήτης, θεωρώντας τον ως κατάσκοπό, του κατάσχεσε το πλοίο και του απαγόρευσε να φύγει από το νησί. Ο Τριμ παρέμεινε να συντροφεύει τον Φλίντερς μέχρι που κάποια μέρα εξαφανίστηκε χωρίς λόγο. Ο Φλίντερς πίστεψε πως κάποιος πεινασμένος σκλάβος τον έκλεψε για να τον φάει. Αν και οι αναφορές για γάτες που ακολούθησαν ναυτικές αποστολές εμφανίζονται από την Αρχαία Αίγυπτό, ο Τριμ ήταν ο πρώτος γνωστός με το όνομα του γάτος της Ιστορίας, που συμμετείχε σε ναυτική αποστολή. 
 

One Comment on “Ο Γάτος του Φλίντερς

  1. Παράθεμα: Ο γάτος του Φλίντερς | ΕΝΑΛΙΟΝ

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: