Το Ταχυδρομικό Δέντρο

  Το 1501, ο Πέντρο Άλβαρεζ Καμπράλ, επέστρεφε με τον στόλο του στην Λισσαβόνα, έχοντας πραγματοποιήσει το δεύτερο ταξίδι των Πορτογάλων στην Ινδία. Ένα από τα δεκατρία πλοία του στόλου αυτού, ήταν και το Σάο Πέδρο (São Pedro) με Πλοίαρχο τον Πέρο δε Αταΐντε. Καθώς τα πλοία κατευθύνονταν νότια κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Αφρικής, το Σάο Πέδρο, λόγω του μεγάλου βάρους μπαχαρικών που είχε φορτώσει από την Ινδία, είχε περιορισμένη ικανότητα πλεύσης. Αυτό είχε ως συνέπεια, κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας μετά από το Ακρωτήριο Κορέντες της Μοζαμβίκης, να χάσει την επαφή του με τα υπόλοιπα πλοία. Ο Πέρο δε Αταΐντε, αποφάσισε να κατευθυνθεί και να σταματήσει σε έναν κόλπο στις νότιες ακτές της Αφρικής όπου σταματούσαν τα Πορτογαλικά πλοία για ανεφοδιασμό σε νερό, ελπίζοντας πως θα συναντήσει εκεί τα υπόλοιπα πλοία του στόλου. 
 
 
   Στον κόλπο αυτό, σήμερα, βρίσκεται η πόλη Μόσελ Μπέι της Νοτίου Αφρικής. Τον είχε ανακαλύψει ο Βαρθολομαίος Ντιάζ στις 3 Φεβρουαρίου του 1488, κατά το ταξίδι που οι Πορτογάλοι έγιναν οι πρώτοι που είχαν περάσει το νοτιότερο άκρο της Αφρικανικής ηπείρου, ανακαλύπτοντας το θαλάσσιο πέρασμα προς τον Ινδικό Ωκεανό. Στον Κόλπο αυτό, ο Ντιάζ ανακάλυψε μία πηγή γλυκού νερού. Καθώς την ημέρα που ανακάλυψε τον κόλπο εορτάζονταν η μνήμη του Αγίου Βλάσιου, ο Ντιάζ ονόμασε την περιοχή ως Πηγή του Αγίου Βλάσιου (Aguada de São Brás), δίνοντας έμφαση με την ονομασία αυτή, στην δυνατότητα που θα έχουν τα επόμενα πλοία που θα πλεύσουν προς την Ινδία για την προμήθεια πολύτιμου πόσιμου νερού. Την δυνατότητα αυτή, εκμεταλλεύτηκαν οι Πορτογάλοι από το πρώτο τους ταξίδι προς την Ινδία, με τα πλοία του Βάσκο ντα Γκάμα να είναι τα επόμενα που κατέπλευσαν στην περιοχή το 1497. 
 
 
   Δίπλα από την πηγή αυτή, βρισκόταν ένα δέντρο το οποίο με την άφιξη του Περό δε Αταΐντε θα αποκτήσει μια ιστορική ιδιαιτερότητα. Ο Περό δε Αταΐντε, έγραψε μια επιστολή, προειδοποιώντας τα επόμενα Πορτογαλικά πλοία που θα περνούσαν από εκεί κατευθυνόμενα προς την Ινδία, για το ποιους κινδύνους να αποφύγουν. Την επιστολή αυτή, την έκρυψε μέσα σε ένα παλιό παπούτσι το οποίο το κρέμασε σε ένα από τα κλαδιά του δέντρου. Μετά από έναν μήνα περίπου, στις 7 Ιουλίου του 1501, την βρήκε ο Ζοάο ντα Νόβα, ο οποίος κατεύθυνε τον επόμενο Πορτογαλικό στόλο προς την Ινδία, μην γνωρίζοντας για τις εξελίξεις του ταξιδιού του Καμπράλ αφού κανένα από τα πλοία του δεν είχαν επιστρέψει ακόμη στην Πορτογαλία. Η επιστολή αυτή, φάνηκε πολύτιμη για τον Ζοάο ντα Νόβα αφού μέσω αυτής έμαθε πως η Καλικούτη η οποία ήταν ο αρχικός του προορισμός για να φορτώσει μπαχαρικά, είχε γίνει εχθρικό και επικίνδυνο λιμάνι. Από τότε, το δέντρο αυτό έγινε το σημείο όπου οι ναύτες που περνούσαν από κει, άφηναν επιστολές κρυμμένες είτε σε παπούτσια κρεμασμένα, είτε σε πέτρες, είτε σε διάφορα παλιά σκεύη για να τις πάρουν τα επόμενα διερχόμενα πλοία και να τις παραδώσουν στους προορισμούς τους.

  Η φύση των επιστολών εκείνων, εκτός από ενημερωτικές ή προειδοποιητικές για τα πλοία που κατευθύνονταν προς την Ινδία από τα πλοία που επέστρεφαν, ήταν και προσωπικές από τους άνδρες των πληρωμάτων οι οποίοι όταν έφευγαν από την Πορτογαλία, φτάνοντας στο Μόσελ Μπέι, είχαν μια καλή ευκαιρία να στείλουν γράμματα στις οικογένειες τους, καθώς και εκείνοι που θα επέστρεφαν από την Ινδία, θα μπορούσαν να βρουν κάποια επιστολή η οποία είχε φτάσει εκεί από την Πορτογαλία προκειμένου να μάθουν νωρίτερα για κάποιο σημαντικό νέο. Το δέντρο αυτό, υπάρχει μέχρι και σήμερα στην ίδια περιοχή η οποία πλέον ανήκει στις Εγκαταστάσεις του Μουσείου Βαρθολομαίου Ντιάζ. Η ηλικία του υπολογίζεται 600 έτη. Το δέντρο αυτό, είναι ένα είδος δρυός που ευδοκιμεί στην περιοχή και ονομάζεται σιδερόξυλο λόγο του ότι το ξύλο του είναι πολύ βαρύ και σκληρό. Κάτω από το δέντρο, εκτός από μία μνημειακή πλάκα που αναφέρεται στο γεγονός από το οποίο το δέντρο απέκτησε την ιστορική του αξία, υπάρχει και ένα ταχυδρομικό κουτί σε σχήμα παπουτσιού, όπου μέσω της ταχυδρομικής υπηρεσίας της χώρας, οι επισκέπτες του μνημείου μπορούν να στείλουν τις δικές τους επιστολές προς όλα τα μέρη του Κόσμου. 
 

 

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: