Λέιφ Έρικσον

Οι Βικινγκς φτάνουν στην Αμερική πέντε αιώνες πριν τον Κολόμβο

    Το 987, από την Νορβηγία, αναχωρεί ο Μπιάρνι Χεριόλφσον γα να επισκεφθεί τους γονείς του στην Ισλανδία. Φτάνοντας όμως εκεί, έμαθε πως ο Έρικ ο Ερυθρός είχε ανακαλύψει μια νέα γη βορειοδυτικά του νησιού και πως ο πατέρας του τον ακολούθησε στον αποικισμό της. Η γη αυτή ήταν η Γροιλανδία. Ο Μπιάρνι, συνέχισε το ταξίδι του, αναζητώντας την νέα αυτή γη για να βρει τον πατέρα του. Κατά την διάρκεια όμως του ταξιδιού, αποπροσανατολίστηκε ακολουθώντας μια πορεία νοτιότερη εκείνης που θα τον έβγαζε στην Γροιλανδία, φτάνοντας σε μια δασώδη ακτή. Ο Μπιάρνι είχε φτάσει στις ακτές του σημερινού Λαμπραντόρ του Καναδά. Το πλήρωμα του, τον πρότρεψε να αποβιβαστούν και να εξερευνήσουν την άγνωστη αυτή γη. Εκείνος όμως, συνέχισε το ταξίδι του ώστε να βρει την Γροιλανδία, πριν τον βρει ο χειμώνας. Όταν έφτασε, βρήκε τον πατέρα του και έμεινε κοντά του μέχρι που εκείνος πέθανε. Έπειτα, επέστρεψε στην Νορβηγία. Όσο ζούσε όμως στην Γροιλανδία, είχε αφηγηθεί σε πολλούς για εκείνη την δασώδη γη που αντίκρισε για την οποία πίστευε πως ήταν η συνέχεια της Γροιλανδίας. Αυτό, ήταν η αφορμή για το ταξίδι του Λέιφ Έρικσον. 

 
  Οι αφηγήσεις του Μπιάρνι στους αποίκους της Γροιλανδίας, παρόλο που είχαν να κάνουν με μια εύφορη γη σε αντίθεση με την παγωμένη που είχαν αποικίσει, πολύ πιθανόν να μην έγιναν πιστευτές καθώς έναν χρόνο πριν, ο Έρικ ο Ερυθρός, τους είχε πείσει να αποικίσουν την Γροιλανδία την οποία ο ίδιος ονόμασε Πράσινη Γη, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μία γη καλυμμένη από πάγους. Ο υιός όμως του Έρικ του Ερυθρού, Λέιφ Έρικσον, είχε την περιέργεια να πλεύσει προς εκείνες τις ακτές και να τις εξερευνήσει. Αγόρασε το πλοίο του Μπιάρνι και κατάφερε να συγκεντρώσει 35 άνδρες για πλήρωμα. Ο πατέρας του ο Έρικ, θέλησε να τον ακολουθήσει. Καθώς όμως ερχόταν στο πλοίο, έπεσε από το άλογο του. Αυτό για τους Βίκινγκς, ήταν κακός οιωνός και έτσι ο Έρικ έμεινε πίσω. 
 
  Ο Λέιφ, απέπλευσε από την Γροιλανδία το έτος 1000. Πεπεισμένος από την εκτίμηση του Μπιάρνι πως εκείνες οι ακτές είναι συνέχεια των ακτών της Γροιλανδίας, έπλευσε βόρεια κατά μήκος των δυτικών ακτών της Γροιλανδίας μέχρι που αντίκρισε τις απέναντι ακτές του νησιού Μπάφιν. Τις προσέγγισε, φτάνοντας σε μία βραχώδη περιοχή την οποία και ονόμασε Χέλουλαντ. Μη βλέποντας πρόσφορο το έδαφος, συνέχισε να πλέει νότια, φτάνοντας στις ακτές του σημερινού Λαμπραντόρ όπου και τις εξερεύνησε, ονομάζοντας την περιοχή Μαρκλαντ. Από εκεί, κατευθύνθηκε ακόμα πιο νότια, φτάνοντας στο νησί της Νέας Γης. Εκεί, ο Λέιφ ανακάλυψε μία εύφορη περιοχή την οποία ονόμασε Βίνλαντ (Οινοχώρα), λόγω των πολλών σταφυλιών που υπήρχαν εκεί. Αφού έχτισε έναν μικρό οικισμό για τους επόμενους που θα έφταναν εκεί, μάζεψε μερικούς κορμούς και μερικά σταφύλια και επέστρεψε στην Γροιλανδία. 
 
  Τα αγαθά που παρουσίασε ο Λέιφ στην Γροιλανδία και οι αφηγήσεις του, παρακίνησαν και άλλους να κατευθυνθούν στις απέναντι ακτές για μια καλύτερη ζωή. Πρώτος από όλους, ήταν ο αδελφός του, Θόρβαλντ. Ο Θόρβαλντ, απέπλευσε από την Γροιλανδία το 1004, με ένα πλοίο και 30 άτομα μαζί του για να αποικίσουν την νέα αυτή γη. Ακολουθώντας της οδηγίες που του είχε δώσει ο αδελφός του, έφτασε στον οικισμό της Βίνλαντ όπου και  εγκαταστάθηκε. Κατά την παραμονή του, κάπου κοντά στον οικισμό συνάντησε εννιά ιθαγενείς στους οποίους επιτέθηκε. Σκότωσε τους οχτώ. Ο ένας που διέφυγε όμως, επέστρεψε με περισσότερους έτσι ώστε να έχουμε ιστορικά την πρώτη μάχη μεταξύ Ευρωπαίων και ιθαγενών της Αμερικής. Οι Βίκινγκς επικράτησαν. Κατά την διάρκεια της μάχης όμως, ο Θόρβαλντ σκοτώθηκε από βέλος. Παρά τις εχθροπραξίες με τους ιθαγενείς, οι υπόλοιποι έμειναν στον οικισμό για έναν χειμώνα μέχρι που το επόμενο καλοκαίρι, έφτασε ο άλλος αδελφός του Θόρβαλντ, Θόρστεϊν, για να παραλάβει την σορό του.
 
 
  Ο Λέιφ Έρικσον, μετά το ένα και μοναδικό του ταξίδι προς τις ακτές του Καναδά, Παρέμεινε στην Γροιλανδία, διδάσκοντας και μυώντας  τους αποίκους στον Χριστιανισμό, μέχρι τον θάνατο του. Ο Λέιφ Έρικσον, καταγράφεται ως ο πρώτος ευρωπαίος που πάτησε στην Αμερική και έχτισε οικισμό (εξαιρώντας την Γροιλανδία και την Ισλανδία οι οποίες αν και πολιτικά θεωρούνται ευρωπαϊκά εδάφη, γεωφυσικά είναι περιοχές της Αμερικανικής ηπείρου). Οι Βίκινγκς όμως, δεν είχαν αντιληφθεί που είχαν φτάσει. Περιορίστηκαν στο κομμάτι των ακτών του Καναδά απέναντι από την Γροιλανδία, μην καταφέρνοντας να το αποικίσουν μόνιμα ώστε να το εξερευνήσουν περαιτέρω. Είχαν ανακαλύψει μόλις μία δασώδη περιοχή, από την οποία, τα επόμενα χρόνια προμηθευόντουσαν ξυλεία για τις αποικίες τους. Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποτελεί την ανακάλυψη της Αμερικής. 

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: