Το Κολουμνάριο

Πώς συνδέονται οι Ηράκλειες Στήλες με το σύμβολο του Δολαρίου;

Κατά την Ελληνική μυθολογία, η Θεά Ήρα, θόλωσε το μυαλό του Ηρακλή ώστε εκείνος να σκοτώσει την γυναίκα του και τα παιδιά του. Εκείνος, για να λάβει συγχώρεση, πήγε στο Μαντείο των Δελφών. Το μαντείο, του έδωσε τον χρησμό να υπηρετήσει για δώδεκα χρόνια τον βασιλιά της Τίρυνθας, Ευρυσθέα, για τον οποίο θα πραγματοποιήσει τους γνωστούς δώδεκα άθλους. Ο δέκατος άθλος, ήταν να φτάσει στην δυτική άκρη του Κόσμου, στην μυθική νήσο Ερύθεια όπου ζούσε ο  γίγαντας με τα τρία κορμιά και τα τρία κεφάλια Γηρυόνης, να του πάρει τα βόδια και να τα φέρει στον Ευρυσθέα για να τα θυσιάσει στην Θεά Ήρα. Για να φτάσει εκεί ο Ηρακλής, έπρεπε να βρεθεί στην δυτική άκρη της Μεσογείου και να περάσει πάνω από το βουνό που χώριζε την Μεσόγειο από τον ωκεανό. Χρησιμοποιώντας την υπεράνθρωπη δύναμη του, έκοψε το βουνό στην μέση για να περάσει από μέσα του, συνδέοντας την Μεσόγειο Θάλασσα με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Έτσι –  κατά τον μύθο πάντα –  δημιουργήθηκε το Στενό του Γιβραλτάρ. Τα δυο κομμάτια του βουνού που χωρίστηκε, έμειναν γνωστά με τον συμβολισμό ως “Ηράκλειες Στήλες”  όπου πάνω τους ήταν χαραγμένη μια επιγραφή για τους ναυτικούς που τους προειδοποιούσε πως δεν υπήρχε τίποτα πιο πέρα. Η επιγραφή αυτή έγινε γνωστή κατά την Ρωμαϊκή Περίοδο με την λατινική φράση “Nec Plus Ultra”.

Cetua-and-Hercules_Fotor

 Το 1516, στα δεκαέξι του χρόνια, στέφεται βασιλιάς της Ισπανίας ο Κάρολος ο Πέμπτος. Η Ισπανία, είχε ήδη δημιουργήσει τις πρώτες της αποικίες στον Νέο Κόσμο, στην περιοχή των Μεγάλων Αντιλλών με πιο πρόσφατη την ίδρυση της πρώτης αποικίας στο νησί της Κούβας, την Αβάνα. Ένας από τους συμβούλους του Καρόλου, ο Λουίτζι Μαρλιάνο από την Λομβαρδία ο οποίος ήταν επίσκοπος στην Γαλικία και προσωπικός γιατρός του, του πρότεινε να προσαρτήσει στο έμβλημα της Ισπανικής Αυτοκρατορίας τις Ηράκλειες Στήλες, αλλάζοντας την φράση “Nec Plus Ultra” σε “Plus Ultra” (πιο πέρα), μετατρέποντας έτσι την προειδοποίηση που απέτρεπε τα πλοία να πλεύσουν πέρα από αυτές τις στήλες, σε κάλεσμα για την ανακάλυψη νέων χωρών στις οποίες οι Ισπανοί θα επέκτειναν την γεωγραφική τους κυριαρχία και θα διέδιδαν τον Χριστιανισμό. Ο Κάρολος δέχθηκε την πρόταση του και από τότε, οι στήλες έγιναν για πάντα μέρος του Εθνόσημου της Ισπανίας οι οποίες, μέσω του εμβλήματος που βρίσκεται ανάμεσα τους, συνδέονται με μια ταλαντευόμενη κορδέλα στην οποία αναγράφεται το σύνθημα “Plus Ultra”.

kisspng-coat-of-arms-of-spain-spanish-empire-coat-of-arms-plus-ultra-5be5c498ddefd2.0888670415417847289091

   Το 1505, οι Ισπανοί άρχισαν να κόβουν τα πρώτα νομίσματα στην Ισπανία για τις αποικίες του Νέου Κόσμου στα οποία είχαν δώσει την ονομασία “ρεάλ” που στα ισπανικά σημαίνει “βασιλικό (νόμισμα)”. Το 1732, με την Ισπανική Αυτοκρατορία να έχει επεκταθεί στον Νέο Κόσμο από την Καλιφόρνια μέχρι και την Γη του Πυρός, τυπώνεται στις αποικίες το νόμισμα των οχτώ ρεάλ. Η καινοτομία του νέου νομίσματος, ήταν πως στις άκρες του ήταν σημαδεμένο από το νομισματοκοπείο με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται αντιληπτή η όποια αφαίρεση του μετάλλου του που θα μείωνε την πραγματική του αξία, κάτι το οποίο συνέβαινε συχνά καθώς τα νομίσματα τότε ήταν από ασήμι και χρυσό. Το νόμισμα αυτό, έγινε γνωστό με την ονομασία Κολουμνάριο (Columnario) από την λέξη “Columna” που σημαίνει στήλη, διαχωρίζοντας το έτσι από τα παλαιότερου τύπου αποικιακά νομίσματα. Η ονομασία αυτή, προήλθε από την μία πλευρά του νομίσματος η οποία απεικόνιζε τις Ηράκλειες Στήλες με τον τρόπο που απεικονίζονται στο Ισπανικό Εθνόσημο, με την διαφορά πως στην θέση της ασπίδας που έφερε το Βασιλικό Έμβλημα, υπήρχαν δύο ημισφαίρια που το ένα απεικόνιζε τον Νέο Κόσμο και το άλλο τον Παλαιό, κάτω από ένα στέμμα. Περιμετρικά της απεικόνισης, ήταν χαραγμένη στην λατινική γλώσσα η φράση “ VTRAQUE VNUM” που αποδίδεται στα ελληνικά ως “αμφότεροι είναι ένα” αναφερόμενη στους δύο κόσμους, με έντονο τον συμβολισμό της ισπανικής κυριαρχίας σε αυτούς. 

columnario

  Μαζί με τη εξάπλωση των Ισπανών στην Βόρεια Αμερική, εξαπλώθηκε στην περιοχή και το Κολουμνάριο. Οι Άγγλοι άποικοι που ήδη είχαν δημιουργήσει τις δικές τους αποικίες στις ανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής, για πρακτικούς λόγους, χρησιμοποιούσαν το ολλανδικό νόμισμα που είχε την ονομασία “δολάριο λιονταριού” καθώς στην μία του όψη είχε ένα λιοντάρι. Ό λόγος που προτιμούσαν το ολλανδικό δολάριο από την στερλίνα, ήταν το βάρος των νομισμάτων καθώς τα ολλανδικά ήταν ελαφρύτερα των αγγλικών. οι Άγγλοι άποικοι χρησιμοποιούσαν τον όρο “δολάριο” και για τα ισπανικά πέσος τα οποία ανέφεραν ως Ισπανικά δολάρια, μέχρι που καθιερώθηκε σαν επίσημη ονομασία του νομίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το σημερινό σύμβολο του δολαρίου “$” το οποίο είναι ίδιο με το σύμβολο του πέσος , κατά μία εκδοχή, προέρχεται από την συντομογραφία των Ισπανών για το κολουμνάριο, εμπνευσμένη από την απεικόνιση των Ηράκλειων Στηλών, αναπαριστώντας με την κάθετη γραμμή την μία κολόνα και με το “S” την ταλαντευόμενη κορδέλα που την περιβάλει.

dollar pillar _Fotor

*Το κείμενο αυτό, δημιουργήθηκε από μια ιδέα και μετά από παρότρυνση του φίλου και αναγνώστη της σελίδας, Γιάννη Τρύφωνα.

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: