Τα Νησιά του Διομήδη

Τα δύο κοντινά νησιά που χωρίζουν την Ανατολή με την Δύση

Diomedes4444   Στις 16 Αυγούστου του 1728, καθώς Ρώσος εξερευνητής Βίτους Μπέρινγκ ανακάλυπτε τον πορθμό που αργότερα πήρε το όνομα του (Βερίγγειος Πορθμός), ανακάλυψε δύο νησιά που βρίσκονται ακριβώς στην μέση του πορθμού. Eκείνη την ημέρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμούσε την μνήμη του Άγιου Διομήδη. Έτσι, ο Μπέρινγκ τα ονόμασε Νησιά του Διομήδη. Το μεγαλύτερο νησί το ονόμασε Μεγάλο Διομήδη και το μικρότερο που βρίσκεται δυτικότερα, Μικρό Διομήδη. Η απόσταση μεταξύ των δύο αυτών νησιών, είναι περίπου δύο ναυτικά μίλια (σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα). Η έκταση του Μεγάλου Διομήδη είναι 29 τ.χλμ (λίγο μεγαλύτερο από τον Πόρο) και η έκταση του Μικρού Διομήδη είναι 7,3 τ.χλμ ( όσο σχεδόν το νησί της Αλιμιάς που βρίσκεται μεταξύ της Χάλκης και της Ρόδου). 

Diomedes312_Fotor

    Μετά την λήξη του Κριμαϊκού Πολέμου το 1856,  η ηττημένη και πληγείσα οικονομικά Ρωσία, προκειμένου να βρει τους οικονομικούς πόρους για να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις ώστε να είναι πιο έτοιμη για μια επόμενη στρατιωτική σύγκρουση, αποφασίζει να προωθήσει την πώληση της Αλάσκα την οποία είχε ανακαλύψει ο Μπέρινγκ κατά το ίδιο ταξίδι που ανακάλυψε και τον Βερίγγειο Πορθμό. Η Αλάσκα, σαν έδαφος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρων των Ρώσων να την αποικήσουν παρά μόνο να δημιουργήσουν κάποιους εμπορικούς σταθμούς για να κυνηγούν φώκιες οι οποίοι ουσιαστικά δεν απέδιδαν πολλά στην οικονομία της χώρας. Το 1865, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχοντας μόλις βγει από τον δικό τους εμφύλιο πόλεμο, βλέπουν στην περίπτωση της Αλάσκας μια καλή ευκαιρία ώστε να βρεθούν πολύ κοντά στην Ασία και το εμπόριο της. Έτσι, στις 18 Οκτωβρίου του 1867, η Αλάσκα παραχωρείται από τους Ρώσους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έναντι 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Από τότε, τα δύο άγονα Νησιά του Διομήδη, απέκτησαν κάποιες μοναδικές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. 

Diomede Islands v4 (square)  Καθώς πλέον ο Βερίγγειος Πορθμός έγινε το φυσικό σύνορο μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, τα δύο αυτά νησιά που βρίσκονται στην μέση του, μοιράστηκαν στις δύο χώρες, ώστε το νησί Μεγάλος Διομήδης να παραμείνει στην Ρωσική επικράτεια ενώ το νησί Μικρός Διομήδης να γίνεί έδαφος των ΗΠΑ. Από τότε, το Μεγάλος Διομήδης αποτελεί το ανατολικότερο σημείο της Ρωσίας, κάτι που δεν συμβαίνει αντίστοιχα με το Μικρός Διομήδης για τις ΗΠΑ αφού το δυτικότερο σημείο της Αλάσκα βρίσκεται στο νησί Ατού των Αλεούτιων Νήσων. Η θαλάσσια απόσταση που χωρίζει τα δύο νησιά, δεν είναι απλώς η κοντινότερη απόσταση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ (αφού μεταξύ τους δεν υπάρχουν χερσαία σύνορα) αλλά και μεταξύ της Ασίας και της Αμερικής. Η σπουδαιότερη ιδιαιτερότητα τους όμως είναι πως ανάμεσα από αυτή την μικρή μεταξύ τους απόσταση, διέρχεται η νοητή Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας. Αυτό σημαίνει πως το νησί Μεγάλος Διομήδης, ημερολογιακά, βρίσκεται μια ημέρα μπροστά από το νησί Μικρός Διομήδης. Για την ακρίβεια, η διαφορά ώρας που έχουν τα δύο νησιά, είναι 22 ώρες και όχι 24 όπως θα περίμενε κανείς. Αυτό συμβαίνει διότι αν και το ρωσικό νησί ακολουθεί την κανονική ώρα ζώνης (+12 ώρες από την ώρα Γκρίνουιτς), το Αμερικανικό νησί, ακολουθεί την συμβατική ώρα που έχει όλη η Πολιτεία της Αλάσκα ( -9 ώρες από το Γκρίνουιτς). Λόγω της ιδιαιτερότητας τους αυτής, τα νησιά είναι γνωστά και με τις ονομασίες “Νησί του Χθες” και “Νησί του Αύριο”. 

   Τα δύο αυτά νησιά, τον χειμώνα τα συνδέει ο πάγος που καλύπτει την θαλάσσια τους περιοχή. Το νησί που βρίσκεται στην Ρωσική πλευρά, είναι ακατοίκητο. Το νησί που βρίσκεται στην Αμερικανική πλευρά, έχει έναν μικρό οικισμό στον οποίο σήμερα ζουν πάνω από εκατό Εσκιμώοι, ο οποίος βρίσκεται εκεί τουλάχιστον 3000 έτη. Οι κάτοικοι αυτού του οικισμού, είναι οι μοναδικοί στον Κόσμο που όταν η θάλασσα καλύπτεται από πάγο, περπατώντας μόλις τέσσερα χιλιόμετρα, μπορούν να βρεθούν μία μέρα μπροστά και σε διαφορετική ήπειρο!

Diomedes3_Fotor

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: