Ρίο δε λα Πλάτα και Αργεντινή

Πώς προέκυψαν οι ονομασίες τους;

Το 1516, ο Ισπανός Χουάν Διάζ δε Σολίς, έχοντας αποπλεύσει με τρία πλοία από το Σανλούκαρ της Ισπανίας, και έχοντας διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό,  φτάνει στις ακτές της Νοτίου Αμερικής και αναζητά το θαλάσσιο πέρασμα προς την Ασία, εξερευνώντας τις άγνωστες ακτές νοτιότερα της Βραζιλίας. Κατά την εξερεύνηση, εισέρχεται στο Ρίο δε λα Πλάτα και ανακαλύπτει την εκβολή του Ποταμού Ουρουγουάη. Στις όχθες του ποταμού, εντόπισε μια ομάδα από ιθαγενείς οι οποίοι τους έδειχναν χρυσά αντικείμενα. Όταν ο Σολίς με τους άνδρες του τους πλησίασε με τις βάρκες, εκείνοι τους επιτέθηκαν με αποτέλεσμα να τους σκοτώσουν και να διαμελίσουν τα πτώματα τους. Έχοντας χάσει πλέον τον ηγέτη τους, τα τρία πλοία αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ισπανία. Καθώς έπλεαν κοντά στις νότιες ακτές της Βραζιλίας, το ένα από αυτά ναυάγησε και όσοι σώθηκαν βγήκαν στις ακτές. Ένας από τους επιζώντες, ήταν ο Πορτογάλος Αλαΐσο Γκαρσία. Ο Γκαρσία, έμαθε από τους ιθαγενείς της περιοχής Γκουαρανί, για μια περιοχή στην ενδοχώρα η οποία είναι πλούσια σε ασήμι καθώς εκεί βρίσκονται κάποια βουνά τα οποία τα είχαν ονομάσει “Οροσειρά του Ασημιού” (Sierra de la Plata). Αφού οργάνωσε μια αποστολή στρατολογώντας τους Γκουαρανί, κατευθύνθηκε προς την ενδοχώρα της Νοτίου Αμερικής και έφτασε στην σημερινή Βολιβία όπου οι ιθαγενείς της περιοχής του πρόσφεραν αρκετά αντικείμενα από ασήμι. Κατά την επιστροφή όμως, δέχθηκε μια επίθεση από μια άλλη φυλή, χάνοντας έτσι την ζωή του. Οι Γκουαρανί, πήραν τα ασημένια αντικείμενα και επέστρεψαν στις ακτές της Νότιας Βραζιλίας. 

   Δέκα χρόνια αργότερα, έφτασε στην περιοχή ο Σεμπάστιαν Κάμποτ (γιος του Τζον Κάμποτ), ο οποίος υπηρετούσε τον Ισπανό Βασιλιά και είχε ως αποστολή να ορίσει τις Ισπανικές κτήσεις νότια από τις Πορτογαλικές, σύμφωνα με την Συνθήκη της Τπορδεσίγιας. Οι Γκουαρανί, επιδεικνύοντας του τα ασημένια αυτά αντικείμενα, του είπαν για τα Βουνά του Άσημου που βρίσκονται δυτικότερα στην ενδοχώρα και πως θα μπορούσε να φτάσει εκεί με τα πλοία, μέσω ενός μεγάλου ποταμού που υπάρχει νοτιότερα. Ο Κάμποτ, έπλευσε προς τον ποταμόκολπο του Ρίο δε λα Πλάτα, τον οποίο αν και ο Σολίς είχε ονομάσει Γλυκιά Θάλασσα (Mar Dulce), ο Κάμποτ τον μετονόμασε στην σημερινή του ονομασία που στα ελληνικά σημαίνει “Ποταμός του Ασημιού”. Η ονομασία αυτή, καθιερώθηκε από τους Ισπανούς για όλη την ευρύτερη περιοχή των κτήσεων τους στο νότιο τμήμα της Νοτίου Αμερικής, χρησιμοποιώντας την επίσημα το 1776 όταν ίδρυσαν το Αντιβασίλειο του Ρίο δε λα Πλάτα. 

   Η λέξη Argentina, προέρχεται από την λατινική λέξη argentum η οποία είναι γλωσσικός δανεισμός της ελληνικής λέξης “αργυρός” (δηλαδή, ασήμι). Σαν ονομασία, εμφανίστηκε πρώτη φορά στον παγκόσμιο χάρτη του Πορτογάλου Λόπο Όμεϊν το 1554 ο οποίος, χρησιμοποιώντας την λατινική γλώσσα,  κατέγραψε το γεωγραφικό τμήμα νότια του Ρίο δε λα Πλάτα με την ονομασία “Terra Αrgetea” (Γη του Ασημιού).  Αυτό, δείχνει πως η ονομασία αυτή είχε ήδη καθιερωθεί από τους Ισπανούς εξερευνητές ως Costa Argentina (Ακτή του Ασημιού) προσδιορίζοντας τις νότιες ακτές του Ρίο δε λα Πλάτα, χρησιμοποιώντας μια συνώνυμη λέξη του “Plata”, την λέξη “argento” που επίσης σημαίνει ασήμι. Η ονομασία της σημερινή χώρας της Αργεντινής, χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά ως “Δημοκρατία της Αργεντινής” (Republica Argentina) το 1826 κατά την περίοδο των εμφυλίων πολέμων στην χώρα, δέκα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της από τους Ισπανούς. 

lopo_homen_mapa_mundi_

   

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: