Ινδία και Ινδιάνοι

Πώς προέκυψε η ονομασία της Ασιατικής Χώρας και πώς σχετίζεται με τους αυτόχθονες της Αμερικής;

 Ο Ινδός Ποταμός, από την αρχαιότητα ήταν το φυσικό σύνορο μεταξύ της Περσίας και της Ινδίας. Η ονομασία του προέρχεται από την σανσκριτική λέξη “Σιντού” η οποία σημαίνει “μεγάλος όγκος ύδατος”. Οι Πέρσες, υιοθετώντας την ονομασία αυτή, την προσάρμοσαν στην γλώσσα τους ως “Χιντού”. Από τους Πέρσες πέρασε στους Αρχαίους Έλληνες ως “Ινδός” από τους οποίους στην συνέχεια πέρασε στους Ρωμαίους ως “Indus”. Οι Αρχαίοι Έλληνες, όταν έφτασαν στον Ινδό κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν εκείνοι που προσδιόρισαν τους αυτόχθονες του Ινδού βασιζόμενοι στην ονομασία του ποταμού, ως “Ινδούς”. Από τότε, και για πολλούς αιώνες μετά, για την ευρύτερη περιοχή ανατολικά του Ινδού, καθιερώθηκε η ονομασία “Ινδία”, ταυτιζόμενη πολλές φορές με ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της Ασιατικής ηπείρου για το οποία οι ευρωπαίοι δεν γνώριζαν πολλά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προέκυψε και η ονομασία του Ινδικού Ωκεανού. 

India Indians 919

   Το 1492, ο Κολόμβος αναχωρεί από την Ισπανία με τρία πλοία για να φτάσει στην Ασία πλέοντας δυτικά προς τον άγνωστο ακόμα τότε Ατλαντικό Ωκεανό. Όταν ανακάλυψε τις Αντίλλες, πίστεψε πως είχε φτάσει στην Ινδία. Οι φυλές που συνάντησε εκεί, πίστεψε πως ήταν Ινδοί γηγενής, ονομάζοντας όλες τις χώρες τους συνολικά ως Ινδίες. Αν και μετά από λίγα χρόνια έγινε αντιληπτό πως ο Κολόμβος δεν είχε φτάσει στην Ασία αλλά σε μια νέα άγνωστη ήπειρο, η ονομασία για τους αυτόχθονες είχε παραμείνει από τους Ισπανούς ως Ινδοί. Από εκεί προκύπτει και η ελληνική ονομασία “Ινδιάνοι” η οποία είναι διαφορετική από την ονομασία “Ίνδοί” ώστε να μην συγχέονται οι δύο αυτοί πληθυσμοί, κάτι που δεν συμβαίνει στις γλώσσες των πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων καθώς χρησιμοποιούν την ίδια ονομασία και για τους δύο (“Indio” στα Ισπανικά, “Indiano” στα Πορτογαλικά “Indian” στα Αγγλικά) προσθέτοντας απλά τον προσδιορισμό “Αμερικανός” όταν θέλουν να αναφερθούν σε εκείνους που στα ελληνικά λέμε “Ινδιάνους” αν και στα αγγλικά έχει καθιερωθεί επίσης το “Ιθαγενείς Αμερικανοί” (Native Americans). 

India Indians 8292

   Παρά την εσφαλμένη εκτίμηση του Κολόμβου, η ονομασία “Ινδίες” για τα νησιά των Αντιλλών που είχε ανακαλύψει, παρέμεινε. Για να μην συγχέονται όμως με τις Ασιατικές χώρες, έγιναν γνωστά με την ονομασία “Δυτικές Ινδίες” ενώ οι χώρες της Νότιας Ασίας στις οποίες οι Ευρωπαίοι είχαν ιδρύσει αποικίες, έμειναν γνωστές με την ονομασία “Ανατολικές Ινδίες”.  Οι κάτοικοι στην σημερινή χώρα της Ινδίας αλλά και κατά το παρελθόν, ποτέ δεν αυτοπροσδιορίστηκαν με αυτή την ονομασία αφού και η σημερινή επίσημη ονομασία της χώρας, είναι Μπαράτ.  Η ονομασία με την οποία η σημερινή χώρα είναι διεθνώς γνωστή, προήλθε από τους Βρετανούς. Οι Βρετανοί, το 1858 είχαν κατακτήσει όλη την ευρύτερη περιοχή από το Πακιστάν μέχρι την Μιανμάρ, ονομάζοντας την, Βρετανική Αυτοκρατορία της Ινδίας. Χρησιμοποιώντας όμως ανεπίσημα την πιο σύντομη ονομασία “Ινδία” καθιερώθηκε ως διεθνής ονομασία για την χώρα, με τον τρόπο που έχει καθιερωθεί η ονομασία “Αμερική” για τις Η.Π.Α. 

India Indians 0919

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: