Οι Εμπειρίες των Κυμάτων

LinkwiseCreative.show(«12865-11», «CD25170», «_blank»);

Η Ιστορία, είναι η επιστήμη που μελετά την ανθρώπινη δραστηριότητα και τεκμηριώνει τα γεγονότα μέσα από τα αρχεία της κάθε εποχής. Η επιστήμη αυτή, για κάποιον που θα αποφασίσει να την μελετήσει, κρύβει ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο. Αυτό το ταξίδι γίνεται συναρπαστικότερο, όταν κάποιος που έχει μελετήσει μία ιστορική περίοδο, βρεθεί σε έναν αρχαιολογικό χώρο που σχετίζεται με αυτή. Για παράδειγμα, φανταστείτε έναν Αυστραλό που μελετά για χρόνια την Αρχαία Ελληνική Ιστορία, πώς μπορεί να νιώσει όταν βρεθεί για πρώτη φορά στην Ακρόπολη ή στην Αρχαία Ολυμπία. Δέος, ενθουσιασμό, έκπληξη και πόσα άλλα συναισθήματα. Πριν πολλά χρόνια, παρασύρθηκα και εγώ σε ένα τέτοιο ταξίδι όταν άρχισα να μελετάω τον τρόπο που ο Άνθρωπος άρχισε να εξερευνά και να ανακαλύπτει τον πλανήτη του, μέσα από διάφορες ναυτικές εξορμήσεις. Από τότε, άρχισα να διαβάζω κάθε τι σχετικό που έπεφτε στα χέρια μου ή έβρισκα στο διαδίκτυο ώστε να χαθώ σε έναν κόσμο από ιστορίες τις οποίες όσο μελετούσα – και ακόμη μελετώ – γίνονταν ακόμη πιο ενδιαφέρουσες. Κάπως έτσι, άρχισα και εγώ να δημιουργώ το δικό μου αρχείο συγκεντρώνοντας όσα στοιχεία μπορούσα για θαλασσοπόρους και εξορμήσεις που έγραψαν ιστορία. Κάποια στιγμή όμως, με την βοήθεια ενός καλού φίλου, συνειδητοποίησα πως σε όλο αυτό το αρχείο που έχω συγκεντρώσει, θα μπορούσα να προσθέσω κάτι παραπάνω. Την δική μου εμπειρία ως ναυτικός. Τι εννοώ;

Όσο καλά και να γνωρίζει κάποιος την ιστορία ενός σπουδαίου θαλασσοπόρου, δεν θα μπορέσει ποτέ να την κατανοήσει και να την νιώσει αν δεν έχει ταξιδέψει ο ίδιος στον ωκεανό και δεν έχει γνωρίσει τις ιδιαιτερότητες του. Εγώ, λόγω επαγγέλματος, είχα την τύχη να ακολουθήσω αρκετές από τις θαλάσσιες διαδρομές που ανακάλυψαν οι σπουδαίοι εξερευνητές και σε πολλές περιπτώσεις να βρεθώ στις χώρες και τις ακτές που ανακάλυψαν. Αυτές μου οι εμπειρίες με έκαναν να κατανοήσω καλύτερα το τι είχαν καταφέρει, το τι αντιμετώπισαν με τα μέσα των εποχών τους αλλά και το κατά πόσο θα μπορούσαν να ισχύουν διάφορες θεωρίες, πολλές από τις οποίες εξυπηρετούν διάφορες σκοπιμότητες και όχι την προσέγγιση των πραγματικών γεγονότων. Θέλοντας να μοιραστώ όσο μπορώ τις εμπειρίες μου αυτές, αποφάσισα να ανοίξω το οπτικό αρχείο των ταξιδιών μου και να το μοιραστώ μαζί σας σε μία από τις νέες κατηγορίες του αναδιαμορφωμένου μενού της σελίδας, με τίτλο “Experiences”.

Για πρώτη ανάρτηση, σας παρουσιάζω ένα βίντεο το οποίο τράβηξα στον Ατλαντικό Ωκεανό τον Οκτώβριο του 2020. Κρατώντας σταθερό τον ορίζοντα με την χρήση ενός σταθεροποιητή κάμερας, μπορείτε να αντιληφθείτε καλύτερα την κίνηση ενός πλοίου πάνω στον κυματώδη Ατλαντικό. Το πλοίο αυτό, έχει μήκος 200 μέτρα και βάρος 200 τόνους. Αυτή πληροφορία και αυτό το βίντεο, θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα το τι κατάφεραν πριν κάποιους αιώνες στις ίδιες συνθήκες κάποιοι θαλασσοπόροι που οι καραβέλες τους είχαν μήκος μόλις 30 μέτρα και δεν ξεπερνούσαν τους 150 τόνους.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους φίλους που κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών που η σελίδα ήταν ανενεργή, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους και την επιθυμία τους μέσω μηνυμάτων, να συνεχιστεί αυτό το το ταξίδι. Το ταξίδι λοιπόν θα συνεχιστεί και θα γίνεται ακόμα καλύτερο. Το ελάχιστο που σας ζητώ, αν σας αρέσουν αυτά που παρουσιάζω και μαθαίνετε κάτι καινούριο, αφήστε ένα like, ένα σχόλιο, εγγραφείτε στην σελίδα αλλά και στο κανάλι της σελίδας στο youtube «Great Navigators». Όσο περισσότερη στήριξη έχω, τόσα περισσότερα θα μπορέσω να προσφέρω. 

Σας ευχαριστώ και απολαύστε το ταξίδι. 

Με εκτίμηση

Αργύρης Νάκος

LinkwiseCreative.show(«10724-23», «CD25170», «_blank»);

2 Comments on “Οι Εμπειρίες των Κυμάτων

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: