Θόρφιν Καρλσέφνι

Η Τελευταία Προσπάθεια των Βίκινγκς να Αποικίσουν τις Ακτές του Καναδά

 Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Θόρβαλντ Έρικσον το έτος 1004 να αποικίσει τις ανατολικές ακτές του σημερινού Καναδά, οι Βίκινγκς  περιορίστηκαν στις νοτιοδυτικές ακτές της Γροιλανδίας. Τα μόνα ταξίδια που έκαναν εκεί, ήταν για να προμηθευτούν ξυλεία και καρπούς. Μέχρι που έφτασε ένας έμπορος από την Ισλανδία, και έμαθε από τους αποίκους για τις απέναντι εύφορες ακτές. Αυτός ήταν ο Θόρφιν Καρλσέφνι ο οποίος αποφάσισε να κάνει την δική του προσπάθεια για να καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε ο Θόρβαλντ Έρικσον. 

 
  Με τρία πλοία, 165 άνδρες και 35 γυναίκες, το 1009, ακολουθώντας την πορεία που είχε ακολουθήσει ο Λέιφ Έρικσον, έφτασε στην Νέα Γη, κοντά στην περιοχή που είχε χτίσει τον οικισμό του ο Λέιφ Έρικσον σχεδόν δέκα χρόνια πριν. Αφού βρήκε το κατάλληλο σημείο, αποβιβάστηκε μαζί με τους εποίκους και άρχισαν να στήνουν έναν νέο οικισμό. Μια μέρα, από την θάλασσα, τους πλησίασαν με κανό κάποιοι ιθαγενείς. Κατά την αναγνωριστική τους επαφή, αντάλλαξαν αγαθά, δείχνοντας αμφότεροι τις ειρηνικές τους προθέσεις. Μέχρι που όλα χάλασαν εξαιτίας ενός ταύρου. 
 
 
  Ο Θόρφιν, είχε φέρει μαζί του έναν ταύρο για να οργώσει την νέα γη. Ο ταύρος όμως, αφηνίασε και ξεφεύγοντας από τον Θόρφιν άρχισε να επιτίθεται προς τους ιθαγενείς οι οποίοι, μην έχοντας ξαναδεί ποτέ ταύρο, τρομαγμένοι, επέστρεψαν στα κανό τους και τράπηκαν σε φυγή. Αυτό το γεγονός όμως, το ερμήνευσαν ως εχθρική πράξη, εναντίον τους. Μετά από τρεις μέρες, επέστρεψαν στην περιοχή πολύ περισσότεροι και επιτέθηκαν στους Βίκινγκς. Οι Βίκινγκς, υστερώντας σε αριθμό, άρχισαν να υποχωρούν. Όμως, μία οκτώ μηνών έγκυος γυναίκα, άλλαξε την τροπή της μάχης. 
 
  Η αδελφή του Λέιφ Έρικσον, Φρέιντις, αντί να ακολουθήσει τους υπόλοιπους που έτρεχαν να σωθούν, έμεινε πίσω. Αποδοκιμάζοντας τους συντρόφους της που εγκατέλειψαν την μάχη, πήρε το σπαθί ενός σκοτωμένου άνδρα, και το χτύπησε στο γυμνό της στήθος, βγάζοντας μια δυνατή κραυγή πολέμου, καταβάλλοντας έτσι τους ιθαγενείς, οι οποίοι έτρεξαν φοβισμένοι προς τα κανό τους και απομακρύνθηκαν. Παρόλα αυτά όμως, και η προσπάθεια του Καρλσέφνι να αποικίσει τις ακτές του Καναδά, ήταν πλέον καταδικασμένη να αποτύχει. Οι συνεχείς διαμάχες με τους ιθαγενείς, ανάγκασαν τους Βίκινγκς, μετά από τρία χρόνια να εγκαταλείψουν τον οικισμό και να επιστρέψουν στα δικά τους μέρη. Από τότε, οι Βίκινγκς, συνέχισαν να ταξιδεύουν προς τις σημερινές ακτές του Καναδά, κυρίως για να προμηθευτούν ξυλεία. Ποτέ όμως δεν επιχείρησαν ξανά να τις αποικίσουν. 

One Comment on “Θόρφιν Καρλσέφνι

  1. Παράθεμα: Θόρφιν Καρλσέφνι: Η τελευταία προσπάθεια των Βίκινγκς να αποικίσουν τις ακτές του Καναδά – Cognosco Team

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: