Εστεβάνικο

Ο Πρώτος Αφρικανός που έφτασε στην Βόρεια Αμερική

    Ο Εστεβάνικο, γεννήθηκε το 1501 στην παραθαλάσσια πόλη των Ατλαντικών ακτών του Μαρόκου, Αζεμούρ, η οποία ήταν υποτελής στην Πορτογαλική Αυτοκρατορία. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ήταν γνωστός με πολλά ονόματα. Μερικά από αυτά ήταν Εστεβάνικο (Estebanico), Εστεμπάν δε Δοράντες (Esteban de Dorantes) και Εστεμπάν ο Μαυριτανός (Esteban el Moro). Από τα λίγα που διασώζονται για την πρώιμη ζωή του, είναι γνωστό πως το 1513 ενώ ήταν φυλακισμένος στην Αζεμούρ, πωλήθηκε ως σκλάβος από τους Πορτογάλους δουλέμπορους στους Ισπανούς.

     Το 1527, συμπεριλήφθηκε στους 600 άνδρες του Ισπανού εξερευνητή Πανφίλο δε Ναρβάεθ ο οποίος αναχώρησε στις 17 Ιουνίου από το Σανλούκαρ της Ισπανίας για τις ακτές της Φλόριντα με σκοπό να ιδρύσει την πρώτη Ισπανική αποικία στην περιοχή. Σε αυτή την εκστρατεία, συμμετείχε και ο πρώτος Έλληνας που έφτασε στην Βόρεια Αμερική, γνωστός ως Δον Θεόδωρος. Κατά το ταξίδι από το Σανλούκαρ προς την Ισπανιόλα, ο Εστεβάνικο αλλαξοπίστησε και από μουσουλμάνος έγινε ρωμαιοκαθολικός. Στις 12 Απριλίου του 1528, με τους μισούς άνδρες να έχουν εγκαταλείψει την αποστολή όταν σταμάτησε για ανεφοδιασμό στην Ισπανιόλα, τα πλοία του Ναρβάεθ έφτασαν στις δυτικές ακτές της Φλόριντα, στον Κόλπο Τάμπα (Tampa Bay). 

   Κατά την εξερεύνηση της ενδοχώρας, οι Ισπανοί ήταν αρκετά βίαιοι προς τους ιθαγενείς τους οποίους ήθελαν να υποδουλώσουν. Οι ιθαγενείς όμως εξαγριώθηκαν και πέρασαν στην αντεπίθεση, αποδεκατίζοντας τους Ισπανούς που ήδη υπέφεραν από τις τροπικές αρρώστιες, στήνοντας ενέδρες στα τροπικά δάση. Μέσα σε αυτές τις απώλειες ήταν και εκείνη του Ναρβάεθ. Μετά τον θάνατο του Ναρβάεθ, την ηγεσία των Ισπανών που είχαν απομείνει, ανέλαβε ο Καμπέθα δε Βάκα ο οποίος πλέον είχε σκοπό να τους απεγκλωβίσει από την ενδοχώρα και να καταφύγει νότια προς τις Ισπανικές κτήσεις της Κεντρικής Αμερικής, μέσω των ακτών του Κόλπου του Μεξικό. Η προσπάθεια αυτή, διήρκεσε οχτώ χρόνια. Οι λίγοι Ισπανοί που είχαν επιβιώσει, κατέληξαν σκλάβοι των ιθαγενών. Ο Καμπέθα δε Βάκα όμως, μαζί με άλλους δύο Ισπανούς και τον Εστεβάνικο, κατάφεραν να αποδράσουν και να καταφύγουν στις Ισπανική κτήσεις του Μεξικό, το 1536. 

Estevanico 8282   Μετά από αυτή την περιπέτεια, Ο Καμπέθα δε Βάκα με τους άλλους δύο Ισπανούς, επέστρεψαν στην Ισπανία. Ο Estevanico πωλήθηκε στον Αντιβασιλέα της Νέας Ισπανίας, Αντόνιο δε Μεντόθα, ο οποίος ενδιαφερόταν πολύ να μάθει για τις περιπέτειες των τεσσάρων επιζώντων αλλά και για το τι υπήρχε βορειότερα των Ισπανικών κτήσεων. Το επόμενο κιόλας έτος, ο Δε Μεντόθα, οργάνωσε μια νέα εκστρατεία προς τον βορά, με σκοπό να βρεθεί η θρυλική Πόλη του Χρυσού. Ως ηγέτη της αποστολής διόρισε τον Μάρκος δε Νίθα αναθέτοντας την καθοδήγηση της στον έμπειρο πλέον στην περιοχή, Εστεβάνικο. Κατά την εξερεύνηση, ο Εστεβάνικο σκοτώθηκε από τους αυτόχθονες. Το γεγονός αυτό, ανάγκασε τον Μάρκος δε Νίθα να εγκαταλείψει την αποστολή αφού πλέον είχε χάσει τον πολύτιμο οδηγό του. 

   Ο Εστεβάνικο, έμεινε στην Ιστορία ως ο πρώτος γεννημένος άνθρωπος  στην Αφρική που έφτασε στην Βόρεια Αμερική. 

Estevanico grafitti

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: