Αφήνοντας την Αγία Πετρούπολη

Τα εμπορικά πλοία, δεν γνωρίζουν από γιορτές. Δεν πα’ να είναι Χριστούγεννα, Πάσχα ή Δεκαπενταύγουστος… Αν έχουν φτάσει στο λιμάνι και πρέπει να μπουν για να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν, αυτό θα γίνει. Ούτε ώρες γνωρίζουν τα πλοία, ούτε καιρούς. Αν ελευθερωθεί ο ντόκος και έρθει η σειρά τους να πάνε να δέσουν και να αρχίσει η φορτοεκφόρτωση τους, δεν πα’ να ναι δύο τα χαράματα και η θερμοκρασία υπό του μηδενός… το πλήρωμα θα σηκωθεί και θα είναι στο πόδι, γιατί έτσι πρέπει. Ο χρόνος στην μαζική μεταφορά εμπορευμάτων είναι χρήμα. Πολύ χρήμα. Και εκείνοι που το κερδίζουν ή το ξοδεύουν, δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να κερδίσουν λιγότερο ή να ξοδέψουν περισσότερο για να γιορτάσουν κάποιοι φουκαράδες σαν άνθρωποι.

   Τα περασμένα Χριστούγεννα, το πλοίο που εργαζόμουν, έτυχε να πάει στην Αγία Πετρούπολη για να φορτώσει σιτάρι. Έτσι όπως είχε βγει το πρόγραμμα, θα μπαίναμε στο λιμάνι χαράματα Παραμονής Χριστουγέννων, και θα αναχωρούσαμε ανήμερα το βράδυ, περνώντας αυτές τις δύο μέρες στο τρέξιμο. Το ξύπνημα στη μία τα χαράματα, δεν το γλιτώσαμε. Μέχρι τις εφτά το πρωί (πρωί, που λέει ο λόγος αφού εκεί τέτοια εποχή ξημερώνει μετά τις δέκα) είχαμε περάσει τον δίαυλο και είχαμε δέσει. Ο καιρός όμως, μας λυπήθηκε. Άρχισε να ρίχνει ένα καλό χιόνι που διήρκεσε μέχρι την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Αυτό σημαίνει πως μέχρι τότε δεν έγινε καμία φόρτωση αφού το σιτάρι έπρεπε να μπει στεγνό στα αμπάρια. Έτσι, το πλήρωμα ξεκουράστηκε, έκανε γιορτές και έλιωσε με τις ώρες στο ίντερνετ αφού λόγω της πανδημίας, δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να βγει από το πλοίο.

  Η γενναιοδωρία του καιρού όμως δεν σταμάτησε εκεί. Αφού τελικά φορτώσαμε, λίγο πριν την αναχώρηση, τα σύννεφα αραίωσαν και ο ήλιος που έφτανε λίγο πάνω από τον ορίζοντα, μου έδωσε μια καλή ευκαιρία να βιντεοσκοπήσω το πέρασμα του πλοίου μέσα από τους πάγους αλλά και τις  νότιες ακτές του νησιού Κότλιν, όπου βρίσκεται η πόλη του Κρόνσταντ, η Ρωσική Ναυτική Βάση της Βαλτικής, το Φρούριο του Αλέξανδρου και το Ναυτικό Πέρασμα S-1 το οποίο στην ουσία είναι η θαλάσσια πύλη για την Αγία Πετρούπολη.

Σας παρουσιάζω είκοσι φωτογραφίες και δύο βίντεο.

2 Comments on “Αφήνοντας την Αγία Πετρούπολη

Απάντηση