Ο Ζενγκ Χι, απέπλευσε από την Κίνα στις 11 Ιουλίου του 1405, από την πόλη Ναντζινγκ η οποία βρίσκεται στις όχθες του Ποταμού Γιανγκτζέ. Ο στόλος του αριθμούσε πάνω από 300 πλοία. Τα 62 από αυτά, έφταναν σε μήκος τα 126 μέτρα (περίπου στο μήκος μιας σημερινής φρεγάτας) και ήταν τα πλοία που μετέφεραν θησαυρούς για να προσφερθούν ως δώρα στους άρχοντες των χωρών από τις οποίες θα περνούσαν. Τα υπόλοιπα πλοία, ήταν πολεμικά, εμπορικά που μετέφεραν διαφόρων ειδών εμπορεύματα, και πλοία υποστήριξης που μετέφεραν προμήθειες για τους 27000 άνδρες που συμμετείχαν στην εκστρατεία. Όταν βγήκε από τον ποταμό Γιανγκτζέ, ο Ζενγκ Χι κατεύθυνε τον στόλο δυτικά περιπλέοντας τις νότιες ακτές της Κίνας, πέρασε από τις ακτές του Βιετνάμ, την Ιάβα, τον Πορθμό της Μαλάκα, τον Κόλπο της Βεγγάλης όπου και προσέγγισε τις ακτές του σημερινού Μπαγκλαντές, την Κεϋλάνη, την Ινδία, περιέπλευσε την Αραβική Χερσόνησο από την περιοχή του Ορμούζ μέχρι και την Τζέντα, από εκεί κατευθύνθηκε νότια περιπλέοντας τις ανατολικές ακτές της Αφρικής, φτάνοντας μέχρι και την Μομπάσα από όπου και αποφάσισε να επιστρέψει προς τον Ινδικό Ωκεανό ενώ είχε όλες τις δυνατότητες να συνεχίσει νοτιότερα και να ανακαλύψει το πέρασμα προς τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Η επιβλητική παρουσία των Κινεζικών πλοίων στα μέρη που κατέπλευσε ο Ζενγκ Χι, απέδωσε σε μεγάλο βαθμό ώστε οι άρχοντες των χωρών αυτών να υποκλιθούν και να συνάψουν κάθε είδους εμπορική και διπλωματική συμφωνία κατά τα συμφέροντα του Κινέζου Αυτοκράτορα. Οι περιπτώσεις που ο στόλος του Ζενγκ Χι χρειάστηκε να επιβληθεί με την ισχύ των όπλων, ήταν στο Βασίλειο του Κοτέ στην Κεϋλάνη όπου εξαπέλυσε χερσαία επιδρομή συλλαμβάνοντας τον Βασιλιά της χώρας για να τον πάει στον Γιονγκλ και να απολογηθεί για την εχθρική του στάση, καθώς και στην Αραβία, όπου μετά τις απειλές κάποιων τοπικών αξιωματούχων κατά του κινεζικού στόλου, ο Ζενγκ Χι, προχώρησε σε μια στρατιωτική επίδειξη ισχύος, κάτι που έκανε τους Άραβες να ανακαλέσουν και να υποκλιθούν στην υπεροχή των Κινέζων. Από το 1405 μέχρι και το 1424 όπου και επήλθε ο θάνατος του Αυτοκράτορα Γιονγκλ, οι Κινέζοι ήταν οι αδιαμφισβήτητοι κυρίαρχοι των θαλασσών της Ασίας. Το κινέζικο εμπόριο, εξαπλώθηκε και η αποκομιδή σε θησαυρούς που πολλές φορές ήταν προσφορές υποτέλειας προς τον Αυτοκράτορα της Κίνας, ήταν τεράστια. Έχοντας πλεύσει συνολικά πάνω από 50.000 ναυτικά μίλια στα συνολικά εφτά ταξίδια που πραγματοποίησε, κάτι που αντιστοιχεί σε δύο φορές τον περίπλου της Γης, ο Ζενγκ Χι, πέρα από αγαθά και διπλωματικές συμφωνίες, έφερε στην Κίνα πληθώρα πληροφοριών από την ευρύτερη περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. Με τα πλοία του Ζενγκ Χι, έφτασαν για πρώτη φορά στην Κίνα άγνωστα ως τότε για τους Κινέζους ζώα όπως η καμήλα, η στρουθοκάμηλος και η ζέμπρα.
Αν ο σκοπός του του Ζενγκ Χι ήταν να εξερευνήσει το τι υπάρχει πέρα από τον τότε γνωστό Κόσμο, θα μπορούσε σχετικά εύκολα να φτάσει μέχρι την Ευρώπη, περιπλέοντας την Αφρική. Η αδιαφορία των κινέζων όμως για το τι υπάρχει πέρα από τα όρια του Κόσμου που γνώριζαν τότε και η διαχρονική τους επιλογή να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο προς την ενδοχώρα της Ασίας, άφησε ένα κενό δύο ωκεανών (του Ινδικού και του Ειρηνικού), που σύντομα θα το εκμεταλλευτούν οι Ευρωπαίοι οι οποίοι θα φτάσουν στο σημείο να ιδρύσουν αποικίες ακόμη και στα ίδια τους τα εδάφη (Μακάο, Χονγκ Κονγκ κ.α.).