Εστεβάο Γκόμεζ

Ο Θαλασσοπόρος που εγκατέλειψε τον Μαγγελάνο για να αναζητήσει ένα ευκολότερο θαλάσσιο πέρασμα

  Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1519, ο Μαγγελάνος αναχωρεί από το Σανλούκαρ της Ισπανίας με πέντε πλοία, για να αναζητήσει το θαλάσσιο δρόμο προς τα Νησιά των Μπαχαρικών, προσδοκώντας να ανακαλύψει ένα θαλάσσιο πέρασμα νότια του Νέου Κόσμου. Όταν τον Μάρτιο έφτασε στις άγνωστες τότε ακτές τις Παταγονίας, ο στόλος ήρθε αντιμέτωπος με τις άγριες καιρικές συνθήκες της περιοχής, χάνοντας από νωρίς το πρώτο πλοίο το οποίο βυθίστηκε. Ο Μαγγελάνος, αποφάσισε να περιμένει στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Πουέρτο Σαν Χουλιάν της Αργεντινής, ώσπου να καλυτερεύσουν οι καιρικές συνθήκες. Όταν ήρθε η ώρα να συνεχίσει νοτιότερα, ξέσπασε ανταρσία στον στόλο την οποία όμως κατάφερε να καταστείλει. Καθώς εξερευνούσε τις ακτές, στις 21 Οκτωβρίου του 1519, ανακάλυψε ένα θαλάσσιο άνοιγμα. Θέλοντας αρχικά να επιβεβαιώσει πως το άνοιγμα αυτό δεν ήταν η εκβολή κάποιου ποταμού ή κάποιος μεγάλος κόλπος όπου με την παλίρροια θα μπορούσε να υπάρξει ο κίνδυνος της προσάραξης, έστειλε αρχικά δύο πλοία από τον στόλο του να κάνουν έναν αναγνωριστικό πλου. Τα πλοία αυτά, ήταν το Κονσεπσίον και το Σαν Αντόνιο στο οποίο πλοίαρχος του ήταν ο Πορτογάλος Εστεβάο Γκόμεζ. Ενώ το Κονσεπσίον ακολούθησε τις εντολές του Μαγγελάνου, ο Γκόμεζ με το Σαν Αντόνιο εγκατέλειψε τον Μαγγελάνο και επέστρεψε στην Ισπανία την στιγμή που ο Μαγγελάνος, μόλις είχε ανακαλύψει την ανατολική είσοδο του πορθμού που σήμερα φέρει το όνομα του.
 
 
   Ο Εστεβάο Γκομέζ, επέστρεψε στην Ισπανία τον Μάιο του 1521 όπου αμέσως φυλακίστηκε με την κατηγορία της λιποταξίας. Μετά όμως από τις αναφορές του πληρώματος του για τις αντιξοότητες που συνάντησαν στις ακτές τις Παταγονίας, αποφυλακίστηκε. Στην συνέχεια, το 1523, λίγο καιρό μετά την επιστροφή του μοναδικού πλοίου και των μόλις δεκαοχτώ εξαντλημένων ανδρών που κατάφεραν να επιστρέψουν από το ταξίδι του Μαγγελάνου, ο Γκόμεζ έπεισε τον Βασιλιά της Ισπανίας Κάρολο τον Πέμπτο, να αναζητήσει ένα ευκολότερο και ασφαλέστερο πέρασμα προς την Ασία, βόρεια των ακτών της Φλόριντα. Για τον σκοπό αυτό, κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο του Μπιλμπάο η καραβέλα Λα Ανουνσιάδα. Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1524, ο Γκομέζ απέπλευσε από την Κορούνια της Ισπανίας με πρώτο προορισμό την Κούβα. Αφού ανανέωσε τις προμήθειες του στο Σαντιάγκο της Κούβας, έπλευσε προς τις ανατολικές ακτές της Φλόριντα αναζητώντας το Βορειοδυτικό Πέρασμα. Περιέπλευσε τις ανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής μέχρι τις ακτές της Νέας Σκοτίας, χωρίς φυσικά να βρει κάποιο θαλάσσιο πέρασμα προς την Ασία. Καθώς πλέον τα γεωγραφικά πλάτη που θα συναντούσε βορειότερα ήταν αντίστοιχα με εκείνα του Πορθμού του Μαγγελάνου στο νότιο ημισφαίριο, συνυπολογίζοντας και τους πάγους, ο Γκόμες, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ισπανία. Για να μην θεωρηθεί όμως η αποστολή του εντελώς αποτυχημένη, αιχμαλώτισε έναν μεγάλο αριθμό ιθαγενών ώστε να πουληθούν στην Ισπανία ως σκλάβοι. 
 
 
   Το Λα Ανουνσιάδα, επέστρεψε στην Ισπανία στις 21 Αυγούστου του 1525 με περίπου εξήντα ιθαγενείς να έχουν επιβιώσει από τις κακουχίες του ταξιδιού. Ο Βασιλιάς Κάρολος, αποτροπιασμένος από την αιχμαλώτιση των ιθαγενών, έδωσε αμέσως εντολή να αφεθούν ελεύθεροι. Παρόλο που ο Εστεβάο Γκόμεζ δεν κατάφερε τον σκοπό της αποστολής του, ήταν εκείνος που περιέπλευσε για πρώτη φορά συνεχόμενα τις ανατολικές ακτές των σημερινών Η.Π.Α. και του Καναδά μέχρι την Νέα Σκοτία, επιβεβαιώνοντας την συνέχεια τους. Από τότε, οι παγκόσμιοι χάρτες θα απεικονίζουν τις ακτές της Βόρειας Αμερικής με μία συνεχόμενη ακτή, με πρώτο τον Παγκόσμιο Χάρτη του Πορτογάλου Ντιόγκο Ριμπέιρο που εκδόθηκε το 1529, ο οποίος μετά και τις περιγραφές του ταξιδιού του Γκόμεζ, απεικονίζει τις ακτές της Βόρειας Αμερικής μέχρι το Λαμπραντόρ, ως ενιαίο γεωγραφικό κομμάτι, δίδοντας μάλιστα το όνομα του Γκόμες σε ένα τμήμα τους. Το 1535, ο Γκόμες ακολούθησε ως πλοηγός τον στόλο του Πέδρο δε Μεντόθα για την αποίκηση του Ρίο δε λα Πλάτα. Το 1538, ακολουθώντας τον κονκισταδόρο Χουάν δε Αγιόλας στην εξερεύνηση του Ποταμού Παραγουάη, δέχθηκε επίθεση από τους ιθαγενείς όπου και σκοτώθηκε μαζί με όλους τους συντρόφους του. 
 

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: