Η Ουρά του Δράκου

Ποια ήταν η ανύπαρκτη χερσόνησος που απεικονίζονταν για αιώνες στους χάρτες;


 
Μέχρι και τον Μεσαίωνα, οι ευρωπαίοι, πριν αρχίσουν να εξερευνούν τους ωκεανούς, όσα γνώριζαν για τον Κόσμο, βασίζονταν κυρίως στις περιγραφές του Πτολεμαίου από τον 2ο αιώνα μ.Χ. Κατά τον Πτολεμαίο, δυτικά της Ευρώπης υπήρχε ο Δυτικός (Ατλαντικός) Ωκεανός του οποίου τα όρια κανείς δεν γνώριζε, και ανατολικά, νότια της Ασίας, υπήρχε μια μεγάλη περίκλειστη θάλασσα. Αυτή ήταν το Ινδικό Πέλαγος (σημερινός Ινδικός Ωκεανός). Καθώς ήταν άγνωστο το πόσο νότια έφτανε η Αφρική και το πόσο ανατολικά η Ασία, αυτά τα άκρα του Κόσμου, ο Πτολεμαίος τα σύνδεσε με τις ακτές μιας άγνωστης γης νότια του ινδικού, καθιερώνοντας την πεποίθηση πως δεν υπήρχε τρόπος κάποιο πλοίο από την Ευρώπη να φτάσει στον Ινδικό. Τα ανατολικά όρια του Κόσμου ήταν χερσαία και βρίσκονταν μετά το Μεγάλο Κόλπο όπως είχε ονομάσει τότε τον Κόλπο της Ταϊλάνδης. Τον 9ο αιώνα, ο Πέρσης γεωγράφος Αλ-Χουαρίζμι, έμαθε από τους μουσουλμάνους Κινέζους εμπόρους, πως η θάλασσα του Ινδικού δεν είναι περίκλειστη αλλά συνεχίζει ανατολικότερα. Με βάση αυτή την πληροφορία, ο Αλ-Χουαρίζμι συμπλήρωσε την νέα αυτή πληροφορία στην Γεωγραφία του Πτολεμαίου, προσθέτοντας ανατολικά από τον Μεγάλο Κόλπο μια μεγάλη χερσόνησο, ονομάζοντας την θάλασσα ανατολικότερα, Θάλασσα του Σκότους. 

   Το 1488, ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βαρθολομαίος Ντιάζ, ανακαλύπτει το νότιο άκρο της Αφρικής και ταυτόχρονα το θαλάσσιο πέρασμα από τον Ατλαντικό Ωκεανό προς τον Ινδικό. Περίπου δύο χρόνια αργότερα, ο Γερμανός χαρτογράφος Ερίκους Μαρτέλους, σχεδιάζει και εκδίδει έναν παγκόσμιο χάρτη όπου για πρώτη φορά απεικονίζεται η Αφρική χωρίς να συνδέεται με την άγνωστη γη που είχε περιγράψει ο Πτολεμαίος, ενώ ανατολικά, σχεδίασε μια μεγάλη χερσόνησο, όπως την είχε περιγράψει ο Αλ-Χουαρίζμι, συμπληρώνοντας τον χάρτη σε εκείνη την περιοχή με πληροφορίες από το ταξίδι του Μάρκο Πόλο. Αυτή η ανύπαρκτη στην πραγματικότητα χερσόνησος, συνέχισε να σχεδιάζεται και στους υπόλοιπους χάρτες της εποχής. Το μέγεθος της ήταν τόσο μεγάλο, που πλησίαζε το γεωγραφικό πλάτος του Νότιου άκρου της Αφρικής ενώ το σχήμα της ήταν τέτοιο, που θύμιζε την ουρά ενός δράκου ώστε αυτή η χερσόνησος φάντασμα, να μείνει στην ιστορία με την ονομασία “Η Ουρά του Δράκου”. 

Martellus_world_map_Fotor

   Οι ανατολικές συνεχόμενες ακτές της χερσονήσου και τα πολλά νησιά που απεικονίζονταν στους χάρτες, ήταν σχεδιασμένα αυθαίρετα καθώς όλες οι πληροφορίες για την Άπω Ανατολή προέρχονταν από περιγραφές και όχι από επί τεκμηριωμένες καταγραφές. Όταν ο Κολόμβος ανακάλυψε και εξερεύνησε τα νησιά των Αντιλλών και τις ακτές της Κεντρικής Αμερικής, η γεωγραφική πραγματικότητα που βρήκε έμοιαζε πολύ με τις περιγραφές της περιοχής ανατολικά των ακτών της Ουράς του Δράκου. Αυτό, έκανε πολλούς χαρτογράφους, ακόμα και τον ίδιο τον Κολόμβο, να πιστέψουν πως είχε φτάσει στην Ασία. Το 1511, οι Πορτογάλοι υπό τον Αφόνσο δε Αλμπουκέρκ, έφτασαν στον Πορθμό της Μαλάκα και, αφού κατέκτησαν την ομώνυμη πόλη, βρήκαν έναν μεγάλο χάρτη από την Ιάβα που απεικόνιζε ολόκληρη την περιοχή, ανακαλύπτοντας πρώτοι την γεωγραφική πραγματικότητα της και διαπιστώνοντας πως η χερσόνησος αυτή δεν υπάρχει. 


LinkwiseCreative.show(«10721-19», «CD25170», «_blank»);

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: