Τα Νησιά Σάντουιτς και το Σάντουιτς

Τι σχέση έχουν;

   Τον Ιανουάριο του 1775, ο Βρετανός θαλασσοπόρος Τζέιμς Κοουκ, κατά το δεύτερο ταξίδι του, περνάει από τον Ειρηνικό Ωκεανό στον Ατλαντικό μέσω του Ακρωτηρίου Χορν και πλέει νότια, προσπαθώντας να ανακαλύψει την Νότια Άγνωστη Γη. Παρόλο που είχε φτάσει πολύ κοντά στο να ανακαλύψει την Ανταρκτική, οι πάγοι δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει και έτσι αναγκάστηκε να αλλάξει την πορεία του προς βόρεια κατεύθυνση με σκοπό να επιστρέψει στην Αγγλία. Πριν απομακρυνθεί πολύ από τον Ανταρκτικό Κύκλο, ανακάλυψε ένα αρχιπέλαγος από οχτώ μικρά νησιά. Ο Κουκ, του έδωσε την ονομασία της Κομητείας του Πρώτου Λόρδου του Βρετανικού Ναυαρχείου, Τζον Μόνταγκου. Η Κομητεία αυτή στην οποία ο Μόνταγκου ήταν Κόμης, ονομάζεται Σάντουιτς και βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ακτές της Αγγλίας, στην περιοχή του Κεντ.

Στιγμιότυπο 2020-05-07, 21.34.39

   Τρία χρόνια μετά, κατά το τρίτο του ταξίδι, ο Κουκ διασχίζει για ακόμη μια φορά τον Ειρηνικό Ωκεανό και, στις 18 Ιανουαρίου του 1778, ανακαλύπτει το αρχιπέλαγος της Χαβάι. Ο Κουκ, θέλοντας να τιμήσει για ακόμη μια φορά τον Μόνταγκου, ονόμασε και αυτό το αρχιπέλαγος Σάντουιτς. Για να μην συγχέονται τα δύο αρχιπελάγη, το πρώτο αρχιπέλαγος που είχε ονομάσει Σάντουιτς, μετονομάστηκε ως Νότια Νησιά Σάντουιτς, μια ονομασία που διατηρείται μέχρι και σήμερα. Στα δεύτερα Νησιά Σάντουιτς που ανακάλυψε, καθιερώθηκε για όλο το αρχιπέλαγος η ονομασία του μεγαλύτερου νησιού, Χαβάι. Ο λόγος που ο Κουκ έδωσε αυτή την ονομασία σε δύο αρχιπελάγη, ήταν διότι ο Κόμης του Σάντουιτς, ως Πρώτος Λόρδος του Ναυαρχείου, υποστήριξε θερμά το δεύτερο και το τρίτο ταξίδι του Κουκ, εγκρίνοντας την οικονομική ενίσχυση των δυο αυτών ταξιδιών. Ο Κουκ μάλιστα, δεν περιορίστηκε στην ονομασία των δύο αρχιπελάγων για να τον τιμήσει. Έδωσε την ονομασία Μόνταγκου σε ένα από τα Νότια Νησιά Σάντουιτς, στο νησί που βρίσκεται στις ανατολικές ακτές την Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και σε ένα από τα νησιά στον Κόλπο της Αλάσκα.

Στιγμιότυπο 2020-05-07, 21.37.13

  Ο Κόμης Τζον Μόνταγκου, εκτός από την ονομασία διαφόρων νησιών του Πλανήτη, σχετίζεται και με την ονομασία του γνωστού σνακ. Κατά τον σύγχρονο του Γάλλο συγγραφέα Ζαν Πιέρ Γκρόσλεϊ ο οποίος βασίστηκε σε έναν λαϊκό μύθο, ο Μόνταγκου ήταν φανατικός χαρτοπαίχτης και περνούσε ώρες παίζοντας τράπουλα. Για να μην διακόψει το παιχνίδι για το γεύμα, ζήτησε από τον υπηρέτη του να βάλει το κρέας του γεύματος ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί, και να του το φέρει, ώστε να έχει την δυνατότητα να γευματίζει και να παίζει ταυτόχρονα. Οι συμπαίκτες του, βρίσκοντας ευρηματική την ιδέα του, όταν ρωτήθηκαν από τους υπηρέτες τους για το τι θα γευματίσουν, εκείνοι τους απάντησαν “Το ίδιο όπως ο Κόμης του Σάντουιτς”. Έτσι, το νέο αυτό σνακ έμεινε με την ονομασία “σάντουιτς”. Μια άλλη εκδοχή, είναι εκείνη του σύγχρονου μας Βρετανού Ιστορικού Νικόλας Ρότζερ. Ο Ρότζερ υποστηρίζει πως λόγω του βαρύ φόρτου εργασίας που είχε τόσο ως πολιτικός όσο και στο Ναυαρχείο, το γεγονός αυτό με τον υπηρέτη του έγινε στο γραφείο του και εκείνοι που υιοθέτησαν πρώτοι αυτό τον πρωτότυπο τρόπο για να γευματίζουν, ήταν οι συνεργάτες του οι οποίοι καθιέρωσαν την ονομασία του σνακ όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

  Όπως και να έχει, ο Μόνταγκου, ήταν η αφορμή ώστε τόσο τα συγκεκριμένα νησιά όσο και το γνωστό σνακ να πάρουν την ονομασία της Κομητείας του. 

 

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: